2019. szeptember 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A rendezvény jellegéhez méltó helyszínre,

a marosvásárhelyi várba, valamint a Vár sétányra költöztetnék az augusztus utolsó hetében zajló Vásárhelyi Forgatagot – jelentették be szándékukat szerdai sajtótájékoztatójukon az immár hetedik alkalommal sorra kerülő rendezvény szervezői.

Portik Vilmos főszervező elmondta, az egyik legfontosabb döntés, amit minél előbb véglegesíteni szeretnének, az az, hogy a Ligetből egy, a rendezvény jellegéhez méltó helyszínre, a marosvásárhelyi várba, illetve a Vár sétányra költöztessék a Forgatagot. Ennek érdekében tárgyalásokat folytatnak a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal képviselőivel, Makkai Gergely alpolgármesterrel, valamint Claudiu Maiorral, a polgármester tanácsadójával, és az eddigi egyeztetések konstruktívak voltak. Ugyanakkor az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetét is arra kérték, támogassa szándékukat, hogy méltó helyszínre költözhessen a magyar közösség körében oly népszerű rendezvény. Portik Vilmos szerint számos infrastrukturális feltétel van, amelyeket a helyszín kapcsán figyelembe kell venni, ugyanakkor megoldást kell keresni többek között arra is, hogy az esetleges költözés esetén ne adódjanak majd fennakadások a közlekedésben, valamint ne zavarják a környéken lakókat. Mint mondta, egyelőre konkrét megállapodás nem született a hivatallal, ellenben a főszervező reméli, hogy az elkövetkező két hét folyamán erre sor kerül, ugyanis úgy vélik, az a tisztességes, ha a partnereikkel, az egyes programok szervezőivel időben tudják közölni az alapvető információkat. 

Fotó: Karácsonyi Zsigmond


A koncertek iránt volt a legnagyobb az érdeklődés

A tegnapi sajtótájékoztatón egy online kérdőíves felmérés eredményeiről is beszámoltak a szervezők, amely révén a marosvásárhelyi magyar lakosság Forgataggal kapcsolatos visszajelzéseit próbálták összegezni. Az online kérdőívre mintegy kilencszáz személy válaszolt, elsősorban a 21-35 év közötti korosztályhoz tartozók. Portik Vilmos hangsúlyozta, a felmérés nyomán trendeket szerettek volna megismerni, információkat szerezni a Forgatag programjainak a megítéléséről. A válaszadók mintegy 30 százaléka állította azt, hogy eddig mindenik Forgatagon részt vett, ugyanennyien azt, hogy három alkalommal kapcsolódtak be az egyes programpontokba, és szintén egyharmaduk válaszolta azt, hogy eddig csak egy alkalommal látogatott el a Forgatagra, vagy egyáltalán nem fordult még meg a rendezvényen. A kérdésre, hogy mely programok vonzották leginkább, a válaszadók mintegy 78 százaléka a koncerteket jelölte meg. A második helyre került a kézművesvásár, a harmadikra a borudvar, a negyedikre pedig a családi és gyerekprogramok – ismertette a felmérés eredményeit a főszervező. 


Nemcsak bor-, sörudvar is lesz

A már véglegesített programokról Molnár Imola programfelelős számolt be, mint mondta, remélhetőleg sikerül a várba költöztetni a rendezvényt, hiszen a vár már önmagában egy olyan miliő, aminek sajátos hangulata van. Újdonság idén, hogy Csicsergő udvar névre keresztelték a családi és gyerekprogramokat, és arra törekednek majd, hogy ezen a helyszínen pihenésre és szórakozásra egyaránt alkalmas környezetet alakítsanak ki az odalátogató családok számára. 

Az is újdonság, hogy a népszerű borudvar mellett idén sörudvarral bővül a Forgatag helyszíneinek a sora. A Sörház utcai Jazz & Blues Klub udvarán kézműves söröket lehet majd megkóstolni, de klubkoncertek és gyerekprogramok is várják majd a „forgatagozókat”. 

Bár idén a színházi jellegű előadások főszerepet kapnak, koncertekből sem lesz hiány. Elhangzott, hogy végre megvalósul egy régi próbálkozás, az együttműködés a marosvásárhelyi Állami Filharmóniával, amelynek eredményeképpen a Forgatagon pénteken este színvonalas koncerttel örvendeztetik meg a közönséget. Nem egy klasszikus értelemben vett komolyzenei előadásra kell gondolni, hanem népszerű, közismert művek hangzanak majd el helyi, közkedvelt művészek közreműködésével – ígérik a szervezők. A szombati napon a Kerekes Band és Keresztes Ildikó, vasárnap este pedig a Neoton Família sztárjai szabadtéri koncertjén szórakozhatnak a marosvásárhelyiek. Portik Vilmos megjegyezte, a Neoton Família már járt a Forgatagon, és az eddigi legnagyobb tömeget sikerült megmozgatnia. Mint mondta, régóta próbálkoztak Demjén Ferencet elhozni a rendezvényre, idén úgy tűnt, sikerül is, ellenben egészségi okok miatt ez mégsem fog megvalósulni. 

Bár a Forgatag első mozzanataként a Szféra már augusztus 23-án megkezdődik, a rendezvényt hivatalosan 26-án, hétfőn a Nemzeti Színházban nyitja meg a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncegyüttes) előadása. Ugyancsak aznap a Magyar Állami Opera Donizetti Szerelmi bájital című szabadtéri operett-előadását tekinthetik meg az érdeklődők a várban. Csütörtökön, 29-én a vásárhelyi származású Szilágyi Enikő sanzonestje színesíti majd a Forgatag programját. Portik Vilmos hozzátette, dolgoznak azon, hogy további színházi előadásokkal örvendeztessék meg a marosvásárhelyi közönséget, viszont egyelőre konkrét megállapodások nem születtek, így ezekről majd utólag fognak beszámolni.