2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A szülők 58 százaléka igénybe venné az iskolabuszt, ha lenne

Huszonhét marosvásárhelyi iskolából közel 3700 szülő töltötte ki azt az online kérdőívet, amelyet a Marosszéki Közösségi Alapítvány a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatallal közösen kezdeményezett. A júniusban zajló felmérés során arra kerestek választ, hogy jelenleg miként jutnak el reggelente az iskolások az oktatási intézményekbe, és milyen alternatív megoldásokat fogadnának el a szülők ezzel kapcsolatban. A cél ugyanis olyan közlekedési megoldások azonosítása, amelyekkel felszámolhatók lennének az iskolák környékén reggelente kialakult forgalmi dugók. A válaszokból kiderült, hogy a kérdőívet kitöltő szülők fele gépkocsival viszi reggelente a gyerekét iskolába, illetve vannak iskolák, ahol ez az arány 70-80 százalék – ismertette a következtetéseket tegnapi sajtótájékoztatóján Gál Sándor, a Marosszéki Közösségi Alapítvány igazgatója.

A kérdőív kezdeményezői átfogó képet szerettek volna kapni a marosvásárhelyi diákok közlekedési szokásairól, hogy ezekre alapozva – a helyi önkormányzattal karöltve – olyan megoldásokat lehessen kidolgozni, amelyek által csökkenthető a reggeli autóforgalom a városban.

A Marosszéki Közösségi Alapítvány által összeállított kérdőívet továbbították a város iskoláiba, majd a tanítónők, osztályfőnökök segítségével juttatták el a szülőkhöz. A kérdőív összeállítói egyebek mellett arra voltak kíváncsiak, hogy mivel mennek reggelente a gyermekek az iskolába, illetve mely lakónegyedből vagy peremtelepülésről kell eljutniuk oda, és ha az iskola, ahová a gyerek jár, része lenne az iskolabusz-hálózatnak, igénybe vennék-e ezt a lehetőséget. Továbbá arra is rákérdeztek, hogy a szülők hasznosnak tartanák-e, hogy hétköznaponként 7.50–8.10 óra között korlátozzák a gépkocsiforgalmat azokban az utcákban, ahol a tanintézetek találhatók. A szülők ugyanakkor véleményt mondhattak arról is, hogy jó ötletnek tartják-e, hogy az iskolák környékén olyan helyeket alakítson ki az önkormányzat, ahol a szülők pár percre megállhatnak, amíg a gyerek kiszáll az autóból. A kérdések között szerepel az is, hogy mi a szülők véleménye a Lábbusz programról, hogy a gyerekek csoportosan, felnőttek kíséretében, gyalog menjenek iskolába.

A fenti megoldások közül több nagy sikerrel működik, a környékünkön is, például Kolozsváron több vonalon közlekedő iskolabuszok viszik a gyerekeket a tanintézetekbe, felnőttkísérettel, Sepsiszentgyörgyön pedig egyre népszerűbb a Lábbusz program, azaz szervezetten, felnőtt önkéntesek kíséretében sétálnak el reggelente az elemi osztályosok az iskolába.

Fotó: Nagy Tibor  


Kevesen veszik igénybe a közszállítást

Gál Sándor rámutatott: 3659 szülő töltötte ki az általuk összeállított kérdőívet, ami azt jelenti, hogy a marosvásárhelyi iskolákban tanuló mintegy 26 ezer diák 17 százalékának a szüleitől kaptak választ. A válaszadók 39 százaléka a környező településeken él, és onnan hozza a gyerekeit a vásárhelyi tanintézetekbe, és sok esetben nem városszéli iskolákba kell reggelente eljussanak, hanem gyakori, hogy például Koronkából a főtér környékére, vagy éppen a November 7. lakónegyedbe. Például a református iskolába a válaszadó szülők több mint ötven százaléka a környező településekről hozza a gyerekét.

Az összesítés során kiderült, hogy a válasz-adók több mint 50 százaléka reggelente gépkocsival viszi iskolába a gyerekét, 32,5 százalékuk állította, hogy gyalogosan, 15,5 százalékuk, hogy a közszállítást igénybe véve, és mindössze 1,6 százalékuk, hogy kerékpárral vagy rollerrel jut el a gyereke a tanintézetbe.

Ugyanakkor a szülők 41 százaléka állította azt, hogy gyermeke igénybe venné a közszállítási járműveket, amennyiben lenne a városban egy jól működő közszállítási hálózat, 23 százalékuk továbbra is gyalogosan közlekedne, 19 százalékuk elengedné kerékpárral a gyermekét, amennyiben biztonságosan lehetne a városban biciklivel közlekedni, és csupán 14 százalékuk jelezte, hogy ilyen körülmények között is gépkocsival közelítenék meg az iskolákat reggelente. A szülők 58 százaléka nyilatkozta azt, hogy ha lennének iskolabuszok, akkor rendszeresen igénybe vennék őket, ellenben sokan, 53 százalékuk azt is jelezte – elsősorban a kisebb iskolások szülei –, hogy olyan megoldást kellene találni, hogy a busz a tanintézet bejáratánál tegye le csemetéjüket, amit a jelenlegi infrastruktúra sajnos nem tesz lehetővé. Elsősorban a Tudor negyedben, valamint a Kövesdombon lakó szülők jelezték, hogy igénybe vennék az iskolabuszt. A válaszadók mindössze húsz százaléka értett egyet azzal, hogy az iskolához legközelebb eső megállóban szálljon le a gyerek. A szülők nagy része ugyanakkor azt is szeretné, ha az iskolabuszokon kamerák lennének, illetve személyzet, aki felügyeli a fel- és leszállást, valamint telefonos applikációval lehetne követni, hogy éppen merre tart a jármű.

A válaszadók mindössze 34 százaléka engedné el reggelente a Lábbusz program keretében, felnőtt kíséretében a gyerekét, ugyancsak 34 százalékuk nemet mondott erre a lehetőségre. 92 százalékuk értett egyet azzal, hogy olyan helyszíneket alakítson ki az iskolák környékén az önkormányzat, ahol a szülők pár percre megállhatnak, amíg a gyerek kiszáll az autóból. Többségük azzal is egyetértett, hogy hasznos lenne hétköznaponként 8 előtt és 8 után 10 perccel a gépkocsiforgalom előtt lezárni azokat az utcákat, ahol iskolák vannak.

Gál Sándor azonban kiemelte, jelentős különbségek vannak a tanintézetek között, akadnak olyanok, ahová reggelente a gyerekek mintegy hetven-nyolcvan százalékát gépkocsival viszik el a szülők, például az Európa, a Dacia általános iskola, valamint a Bolyai Farkas líceum, illetve olyan kisebb, lakónegyedi iskolák, ahová a diákok kb. húsz százaléka érkezik autóval. A válaszok alapján az egyes iskolák esetében egyedi megoldásokra van szükség, például egy lakónegyedi iskolánál jó megoldás lehet a Lábbusz program, ám egy központi tanintézetnél más megoldást kell találni. Ugyanúgy az iskola utcájának a lezárása sem mindenütt kivitelezhető, például a Művészeti Líceum esetében nem lehet ezt a megoldást választani. A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal képviselői nem voltak jelen a tegnapi sajtótájékoztatón, hogy megtudjuk tőlük, a szülői igények ismeretében szeptembertől számíthatunk-e konkrét megoldásokra, amelyek majd könnyítenek a reggeli közlekedésen.