2019. augusztus 17., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Téli időszakban megnő a tűzesetek száma

a magángazdaságokban. A Maros Megyei Horea Vészhelyzeti Felügyelőség figyelmeztetése szerint fokozott hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre. Ezért a hideg évszakban gyakoribbá váló tűzesetek elkerülése érdekében elővigyázatossági intézkedéseket javasolnak. 

Az ingatlanokban, nyaralókban, melléképületekben keletkezett tűzesetek vizsgálatai azt mutatják, hogy azok túlnyomó részében döntő szerepet játszik az emberi mulasztás. Tipikus keletkezési ok a tűzhelyen felejtett zsiradék túlhevülése és meggyulladása, a felügyelet nélkül égve hagyott gyertya, mécses, az ágyban való dohányzás, valamint a lakásfelújítások során gondatlanságból bekövetkezett események. Az ilyen jellegű tüzek megelőzhetők az alapvető óvintézkedések betartásával. A konyhában nem ajánlott tűzhelyen felügyelet nélkül hagyni fövő ételt, különösen bő zsírban, olajban készülőt. A kifutó zsiradék azonnal lángra kap, a tűz továbbterjedésének pedig nagy az esélye. A meggyújtott gyertyát, mécsest még rövid időre sem szabad égve magára hagyni. A lakásfelújítások során a hegesztés, a fémek vágása, csiszolása során megbúvó szikrák még órák múlva is okozhatnak tüzet. Ez ellen takarással, nedves rongyokkal lehet védekezni.

Fotó: ISU

A fűtőtestek túlhevülése

A melegítőkályhák használata előtt ajánlott alaposan ellenőrizni a kályhatestet, a füst- és égettgáz-elvezetést és a kémények állapotát, azokat meg kell tisztítani, és amennyiben szükséges, megjavítani. A csempekályha ajtaja elé, a gyúlékony padlóra 70x50 cm-es fémlapot kell helyezni, amely fával fűtés esetén az esetleges kihulló szikrát felfogja. Gyúlékony anyagokat tilos a fémkályháktól kevesebb mint egy méterre és a csempekályháktól fél méterre tárolni. A fémkályhák és a nem szigetelt kályhacsövek, valamint a gyúlékony felületek közötti távolság pedig legkevesebb egy méter kell legyen. A fémkályhák alatti felületet hőszigetelő anyaggal ajánlott védeni, amelynek átmérője 25 cm-rel nagyobb a fűtőtesténél, az ajtaja előtti felületen pedig 50 cm-es védőburkolatot képez.

A gázfűtéses kályhatesteket, a gázvezetéket, -csapokat, -égőket rendszeresen kell ellenőrizni és kizárni a gázszivárgás lehetőségét. Az egyéni hőközpontok felszerelését és működésbe helyezését csak engedélyezett szakemberek végezhetik. 


Gyermeki csínytevések

A gyermekek által okozott tűzesetek megakadályozása érdekében nem ajánlott felügyelet nélkül hagyni olyan helyiségben a gyerekeket, ahol melegítőkályhával fűtenek, vagy nyílt lángú aragázkályhán főznek, petróleumlámpa, mécses vagy gyertya ég, illetve azokkal játszanának. Felügyelet nélkül a szénapadlásra, raktárakba, istállókba elvonuló gyerekeknek meg kell tiltani, hogy tüzet okozó eszközökkel szórakozzanak, akárcsak olyan elektronikus háztartási berendezésekkel foglalatoskodjanak, amelyek veszélyt hordozókká válhatnak.