2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Őszi díszbe öltözik Parajd

A hét végén a 24. alkalommal tartják meg Parajdon a hagyományos töltöttkáposzta-fesztivált, amelyre rendszerint Maros megyéből is szép számban érkeznek résztvevők. Székelyföld és egyben Románia első gasztronómiai fesztiválja évről évre külföldi vendégeket is odacsábít, a sóbányája és sós fürdője miatt amúgy is népszerű településen a rendezvény előtti hetekben már alig lehet szállást találni.

A Sóvidék-Hegyalja Turisztikai Egyesület szervezte fesztivál idén is a megszokott forgatókönyv szerint zajlik. Parajd utcái már csütörtökön díszbe öltöznek. A pénteki minitöltöttkáposzta-fesztiválon a gyermekeké a főszerep, ők kötnek kötényt, hogy főzőtudományukat összemérjék. A nap reggel 9 órakor a sóvidéki tömegfutással indul, majd 10 órakor felvonulnak a kis kukták versenyének résztvevői. A programot 12 órakor a Legendárium, 14 órakor Kozsik József gyermekműsora gazdagítja. 18.30-kor a Libavonat zenekar koncertjére várják a gyermekeket, előtte 17 órától Csirmaz András bűvész, 18 órától a Zumbatomik csoport produkciójára kerül sor.

Szombaton reggel 7.30-kor rezesbanda ébreszti a falut, 9.30-kor pedig megkezdődik a fesztivál résztvevőinek ünnepélyes felvonulása a sóbányától a központi parkig. Bokor Sándor polgármester üdvözlete után, 11 órakor mutatkoznak be a kukták, majd néptáncműsor kezdődik. A kondérnokok 15 órakor teszik le az esküt, ezt követően elkezdődik a zsűrizés. 15.30-kor az Aranygriff rend hadi bemutatót tart, 16 órakor a Legendárium csapatáé a főszerep, 16.30 órakor a Maros Művészegyüttes magyar tagozata lép színpadra. A továbbiakban íjászbemutató, majd Zumbatomik-produkció kezdődik. A főzőverseny eredményhirdetését 18.30 órakor tartják, ezt követően, 19.30-kor a Kiss Kata Zenekar és a Maszkura, majd 20 órától Anda Adam koncertezik. 21.30 órától Vikidál Gyula és Homonyik Sándor koncertjére kerül sor, 23.30-kor élő DJ-show kezdődik.

Vasárnap 40. alkalommal kerül megrendezésre a rezesbandák találkozója, a felvonulás délelőtt 11 órakor indul. Déli 12 órakor felköszöntik a település idős lakóit. 12.30-kor a parajdi egyesített kórusé a főszerep, 13 órakor megkoszorúzzák Szász János néhai karnagy kopjafáját. A rezesbandák bemutatkozása 13.30 órakor kezdődik. 16 órakor a Maros Művészegyüttes román tagozata lép közönség elé. 17 órakor Delhusa Gjon, 18 órakor Leya D, 19.30-kor a Beatrice koncertezik. A háromnapos ünnepet a 22 órakor kezdődő lézershow zárja. 

Fotó: archív