2022. szeptember 25., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Jövő év derekán érkeznek az elektromos buszok

A marosvásárhelyi közszállítás korszerűsítése érdekében a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal ez év májusában 32 elektromos autóbusz beszerzésére írt alá szerződést a versenytárgyaláson győztes lengyel Solaris buszgyártó céggel. Ekkor a Színház téren be is mutattak egy Solaris gyártmányú autóbuszt. Azóta eltelt pár hónap, kezdődik az új tanév, amikor egyre többen veszik igénybe a közszállítást, s egyre zsúfoltabbak a buszok. Olvasóink arról érdeklődtek, hogy forgalomba kerülnek-e azok az elektromos járművek, amelyekre szerződést kötöttek. A kérdéssel Portik Vilmos alpolgármesterhez fordultunk. 

 Fotó: Nagy Tibor 


– A szerződést megkötöttük, a buszok szállítása jövő év május-júniusban fog megkezdődni. Ez az időpont nem is annyira a gyártó cégtől függ, hanem a „befogadástól”, hiszen nincsenek meg a töltőállomásaink. A töltőállomások tervei most készültek, készülnek el, a közszállítási vállalat udvarán kapnak helyet, a gyorstöltőket pedig a vonalvégeken alakítjuk ki. A szóban forgó uniós projektet a Közterületfenntartó Igazgatóság (ADP) menedzselte, a Közszállítási Vállalat közgyűlése átadta a töltőállomásoknak helyet adó területet az ADP kezelésébe, hogy kivitelezze a munkálatokat. A töltőállomások létrehozásának van egy tervezési, egy kivitelezési fázisa, s amikor ezekkel elkészültek, előkészítik az infrastruktúrát a megfelelő áramerősséggel, biztonsági feltételekkel. 

Ez azt jelenti, hogy vadonatúj aszfaltszőnyeget fektetnek le, új csatonahálózatot építenek, lefektetik a villanyvezetékeket. Csak ezután szállítják le a berendezéseket, és üzemeltethetjük a buszokat. Úgy gondolom, hogy ez jövő júniusra várható – mondta Portik Vilmos alpolgármester. 

A májusi bemutatón és sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az elektromos autóbuszok közbeszerzési értéke közel 82 millió lej héa nélkül. A szerződésben 32 darab 12 méter hosszú busz szerepel. A szerződés része 10 gyorstöltő állomás és 32 lassú töltőállomás beszerzése. Egy autóbusz ára 2,3 millió lej (kb. 460 ezer euró). Egy gyorstöltő állomás 540 ezer, egy lassú 88 ezer lejbe kerül. A szerződés értelmében a 32 autóbuszt és a töltőállomásokat az aláírástól számított 22 hónapon belül Marosvásárhelyre szállítják, a gyártó termelési kapacitásának függvényében. Az első járművek 15 hónapon belül kell megérkezzenek, de a gyártó kezdetben azt ígére, hogy ez év végéig leszállítja az első buszokat. Az elektromos autóbuszok a 4-es, a 18-as, a 17-es, a 23-as, a 12-es és a 20-as vonalon fognak közlekedni. 

– A polgármesteri hivatal négy járművásárlási projektről számolt be, melyik a következő három?

– További projekt egy ugyancsak elektromos – de kisebb méretű, 10 méteres – buszokról szóló, amelyben eredményt hirdettek. Ezt a licitet a fejlesztési minisztérium bonyolította le, de első fázisban az eredményt megfellebbezték. A fellebbezési tanácsnak rövid időn belül döntést kell hoznia, s annak függvényében, hogy hogyan zárul ez a procedúra, 15 elektromos autóbusz leszállítására köthetünk szerződést. 

A napokban indítunk útjára egy újabb közbeszerzési eljárást, ez hibrid autóbuszokról szól. Ezekre a buszokra azért van szükség, mert a lejtős útvonalakon ezek jobban használhatók, mint az elektromos autók. Ilyen típusú autóbuszból 38 darabot szerzünk be. Ezek is 12 méter hosszúak, akárcsak a Solaris-buszok. Ez a projekt a gyulafehérvári Központi Régiófejlesztési Ügynökségen keresztül zajlik.

Mind a három uniós projekt, ezek 2023 decemberéig le kell záruljanak. A negyedik projektet saját költségvetésből valósítjuk meg. Ez esetben kizárólag dízel autóbuszokról van szó, ezekből 20-at fogunk beszerezni. Rövid időn belül – előreláthatólag év végéig – megkötjük a szerződést ezekre a buszokra is. (Sz.m.: a szerződést kedden aláírták, a polgármesteri hivatal bejelentése szerint.) Ezeknek akkor vesszük igazán hasznát, amikor a városi tömegközlekedést ki fogjuk terjeszteni a metropoliszövezetre, hiszen ezekkel a járművekkel hosszabb távokat lehet lefedni – mondta az alpolgármester.

Ha jól számolunk, akkor a marosvásárhelyi közszállítást 126 új busszal látják el, ami örvendetes, csak a kivárásához kell sok türelem.