2020. október 25., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Miután ismerőseim közül több szülő is szóvá tette, hogy Kolozs megyében nyilvánosságra hozták az adatokat, miszerint 41 tanintézmény 79 diákja kapta meg az új koronavírus-fertőzést, és 15 tanintézmény17 tanárának lett pozitív a tesztje, a kérésük az volt, hogy írjuk meg őszintén a Maros megyei helyzetet is, hogy nyugodt szívvel engedjék óvodába, iskolába gyermeküket, vagy tartsák otthon, és ne pletykák alapján kelljen habozniuk, hogy biztonságos-e az iskola vagy óvoda, ahova a gyermekük jár.
Ennek szerettünk volna utánajárni, de már az első perctől akadályba ütköztünk. A megyei tanfelügyelőségen határozottan elutasítottak, azzal érvelve, hogy erről csak a közegészségügyi igazgatóságnak van joga tájékoztatni, ahhoz, hogy estére a főtanfelügyelőnek az Agerpreshez küldött nyilatkozatából kiderüljön, igaz a hír, miszerint a Papiu Ilarian Főgimnáziumban 14 napra át kellett térni a digitális oktatásra, mivel bekövetkezett az a forgatókönyv, hogy három osztályban három fertőzött diák van. Hogy valóban mennyi, azt nem tudhattuk meg.
Az esti hírt megelőzendő, a megyei tanácsnál próbálkoztunk, ahol nagyon kedvesen válaszoltak, hogy a fertőzött diákok, pedagógusok számát ők sem tudják, de megérdeklődik a kormányhivataltól, ott viszont állítólag nem voltak ilyen adatok birtokában. Meglepő, hogy a prefektúra is ennyire tájékozatlan. Végül a közegészségügyi igazgatósághoz fordultunk, de csak a titkárnőig jutottunk el, a magasabb beosztásban levők közül egyesek visszautasítottak, arra hivatkozva, hogy erről csak az igazgatónak van joga adatokat közölni. Sajnos csak a titkárnőjével tudtunk beszélni. Megadta ugyan az igazgató számát, ő azonban többórai próbálkozás után sem vette fel a telefont, ahogy az aligazgató sem, a honlapon megadott címre küldött kérdésünk pedig azzal jött vissza, hogy nem jó cím.
Ha Kolozs megyében nyíltan bevallják a helyzetet, miért nem hajlandók erre a helyi illetékes szervek? Miért kell Facebookról, pletykákból vagy egyéb forrásokból értesülni, ha például egy óvodát, iskolát bezárnak? Kinek tesznek jót a hírek elhallgatásával, ami a szülők aggodalmát csak fokozza, és a bajt sokkal nagyobbnak képzelik, mint amilyen a valóságban. Ha más megyében szabad, akkor nekünk is jogunk van a pontos tájékoztatáshoz, helyzetképhez, annál is inkább, mivel az esti országos adatok, amiket a televíziókból szórnak, sokkal félelmetesebbek, ijesztőbbek, mintha nap mint nap pontosan tudnánk a helyi valóságot (mennyi a fertőzött diák és felnőtt), és ehhez igazíthatnánk a félelmeinket is.