2021. november 30., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

11.546 új koronavírusos megbetegedést igazoltak az elmúlt 24 órában, több mint 41.223 teszt eredményének feldolgozása nyomán, vagyis az elvégzett tesztek 28%-a bizonyult pozitívnak. Az elmúlt 24 órában ugyanakkor elhunyt 298 koronavírus-fertőzött személy, közülük 271-en nem voltak beoltva a betegség ellen – közölte vasárnap a stratégiai kommunikációs törzs (GCS). A legfrissebb jelentés szerint 1.750-en szorulnak intenzív terápiás ellátásra az országban. Az új esetekkel most már 1.457.260-ra nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma, 1.238.832 személyt gyógyultnak nyilvánítottak, összesen pedig 41.781-en hunytak el. (Agerpres)


Iohannis megköszönte Orbán Viktornak a segítséget

Klaus Iohannis államfő köszönetet mondott pénteken Orbán Viktor magyar kormányfőnek, amiért Magyarország segíti Romániát a koronavírus-járvány okozta nehéz helyzetben. Az elnöki hivatal közleménye szerint Iohannis telefonon hívta fel a magyar miniszterelnököt, hogy megköszönje a román pácienseknek felajánlott magyar segítséget, amelyet valódi európai szolidaritási gesztusnak nevezett. Magyarország gyógyszereket és lélegeztetőgépeket küldött Romániába, majd – Kelemen Hunor, a kormány miniszterelnök-helyettese és Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter kérésének eleget téve – Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerdán bejelentette, hogy Magyarország befogad kezelésre ötven súlyos romániai beteget. Vasárnapig 25 beteget szállítottak át a debreceni és a szegedi egyetemi központ intenzív terápiás osztályaira a román egészségügyi tárca közlése szerint. (hírösszefoglaló)


Számos ország segíti Romániát a kritikus egészségügyi helyzet kezelésében

Számos európai ország és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is segíti Romániát, ahol a belügyminiszter szerint immár „kritikus helyzet” alakult ki a koronavírusos betegek tömege által megrohamozott egészségügyi ellátórendszerben – derült ki pénteken a katasztrófavédelmi államtitkár sajtótájékoztatóján.

Raed Arafat beszámolt arról, hogy Olaszország 5200 monoklonális antitestdózist küldött Romániának, jövő hétre pedig 12 700 további adagot kapnak Németországtól. Dániából nyolc oxigénkoncentrátor és 15 szállítható lélegeztetőgép érkezik pénteken. A WHO 200 oxigéndúsítót ajánlott fel, Svájc bukaresti nagykövetének közbenjárására pedig a svájci gyártó 5670 flakon, tocilizumab hatóanyagú gyógyszert szállít Romániának.

Bukarest eddig Magyarországtól, Hollandiától és Lengyelországtól kapott műszaki és gyógyszersegítséget, miután aktiválta az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusát.

Csütörtökön megkezdődött azoknak a súlyos állapotban lévő koronavírusos betegeknek a magyarországi klinikákra szállítása, akiknek a túlzsúfolt romániai kórházak intenzív osztályain már nem jut hely. 

A katasztrófavédelmi államtitkár beszámolója szerint immár a Moldovai Köztársaság is felajánlotta segítségét: onnan húsz orvos érkezik Romániába, hogy a koronavírusos betegeket ápoló, Jászvásár melletti, a napokban beüzemelt konténerkórházban növelni lehessen az intenzív terápiás helyek számát. Moldova a járvány korábbi hullámai idején nyújtott hasonló román segítséget és vakcinaadományokat viszonozza a támogatás felajánlásával.

Jászvásárról pénteken 53 egészségügyi dolgozót helyeztek át a – megyeszékhelytől néhány kilométernyire – Letcani településen felállított katonai konténerkórházba, ahol a védelmi minisztérium 35 főnyi egészségügyi személyzete csütörtökön üzemelte be az első 24 helyet az intenzív osztályon. A létesítmény kétszer ekkora kapacitással is működhet, de egyelőre nincs elegendő személyzet és az oxigénellátást is fejleszteni kell.

Raed Arafat arról is beszámolt, hogy – a közegészségügyi intézet javaslatát elutasítva – egyelőre nem rendelnek el vesztegzárat Bukarestben és a fővárost övező Ilfov megyében. Az ország legfertőzöttebb térségében egyelőre a hatályos korlátozásokat próbálják az ellenőrzés erősítésével jobban betartatni.

Florin Citu ügyvivő kormányfő pénteken megszerezte a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatását ahhoz a törvénymódosító kezdeményezéshez, amely a fertőzött településeken – a nélkülözhetetlen termékeket árusító üzletek kivételével – mindenütt kötelezővé tenné az uniós védettségi igazolvány használatát. Erről azonban, mint mondta, csak a parlament dönthet. (MTI)