2021. április 11., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A telek ügyében tárgyalnak

A helyi költségvetésből nem jut pénz parkolóház építésére, erre a célra az önkormányzat banki hitelt venne fel – nyilatkozta a Népújságnak szerdai sajtótájékoztatóján Soós Zoltán polgármester. 


Fotó: Nagy Tibor   (archív)Közölte, elképzelése szerint a színház mögötti téren épülne emeletes parkolóház, a terveket már megrendelték, a terület ügyében még tárgyalnak a tulajdonosokkal. „Abban az esetben folyamodunk bankhitelért, amennyiben olyan beruházást eszközölünk, amely jövedelemtermelő; öt-hat év alatt megtérül a beruházás. Ilyen például egy parkolóház építése, amire nagy szükség van Marosvásárhelyen. Aszfaltozásra vagy ehhez hasonló beruházások megvalósítása céljából nem veszünk fel kölcsönt, ezek finanszírozását uniós forrásból, kormánypénzből vagy helyi költségvetésből biztosítjuk. Van elképzelésünk, a színház mögött szeretnénk egy emeletes parkolóházat építeni. A tervek meg vannak rendelve, ahogy elkészülnek, és megvan a teljes összeg, elkezdjük a beruházást” – mondta Soós Zoltán. Kérdésünkre, hogy sikerült-e megvásárolnia az önkormányzatnak a szóban forgó telket, a polgármester közölte, tárgyalnak a két tulajdonossal. „Amennyiben nem tudunk megegyezni az árban, kisajátítást kezdeményezünk, hiszen a városnak szüksége van a területre ahhoz, hogy beruházzon” – tette hozzá Soós Zoltán. 

 A polgármestert a köztisztasági szolgáltató kiválasztására kiírt közbeszerzésről is megkérdeztük. Soós Zoltán elmondta, a licit meg van hirdetve, jövő héten az utcai takarításra is kiírják a pályázatot. Szerinte a Sylevy Salubriservvel történt szerződésbontástól számított 90 nap nem jelent „korlátot”, mert amennyiben 3 hónapon belül nem zárul le a közbeszerzés, 30 naponként meghosszabbítható a jelenlegi szolgáltatói szerződés. Hogy a szolgáltató is akarja-e ezt, a polgármester bízik benne, szerinte „egy havi több millió lej értékű szolgáltatásról van szó, egyetlen vállalkozó sem fog ennyi pénzt otthagyni, főleg, hogy feltételezhetően részt szeretne venni az új közbeszerzésen”. 


A parkoló látványterve