2021. december 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vetőmagot is adnak a gazdáknak

Amint korábban beszámoltunk róla, tavaly szeptember végén nyitotta meg kapuit Kerelőszentpálon Erdély egyik legnagyobb gabonaraktára, amelyet a kolozsvári székhelyű East Grain Kft. működtet, és ahol közel 40.000 tonna gabonát dolgozhatnak fel és tárolhatnak. A telephely az UBM cégcsoport és az East Csoport takarmányüzeme mellett létesült, mivel nagyrészt ezt az egységet is ellátják. Ezenkívül más feldolgozókhoz is kerül a tárolókban előkészített gabonából. 

A kerelőszentpáli telep 7,4 millió eurós beruházással jött létre. Az East Grain Kft.-nek tulajdonrésze van a magyarországi UBM-mel közösen igazgatott vállalkozásban. A telephely teljes kapacitása 40.000 tonna. A gabonát tizenkét, egyenként 2600 tonnás silóban és két síkraktárban – amibe külön-külön 6000 tonna fér – tárolják. Az üzleti terv szerint az első működési évben 100.000 tonna gabona fordult meg ott. A 2007-től működő cégnek nagy tapasztalata van a gabonapiacon. Már az indulás előtt felkeresték a környékbeli gabonatermesztőket, akikkel együttműködési szerződést kötöttek. Mindenki számítógépes nyilvántartásba kerül. A learatott termést a kapunál lemérik, a megrakott járműből az automata mintavevő a magvakat a kapusszobában levő minilaboratóriumhoz szállítja, ahol rövid idő alatt a számítógép kimutatja a paramétereket (nedvességtartalmat stb.), és a rendszer kiszámolja az árát is. Mire visszafordul a jármű, a gazda már tudni fogja a minőségi paramétereket, és azonnal kiderül, hogy mennyit fizetnek a termésért. Az összeget öt napon belül utalják át a szerződésben megadott bankszámlaszámra.

Vincze Tamás, az East Grain Kft. igazgatója elmondta: a szeptember végi indulás óta több mint 50.000 tonna gabonafélét vettek át a telephelyen (szerk.megj.: nagyobb mennyiség esetén előre egyeztetett időpontban a mezőről a raktár által biztosított tehergépkocsival is elszállítják a gabonát a silóig), így a tárolókapacitás jelenleg maximálisan ki van használva. A tavalyi aratás után több mint 30.000 tonna kukoricát kezeltek (szárítottak és időszakosan tároltak), ezt a mennyiséget több mint száz gazda szállította a telephelyre. Korábban az igazgató elmondta lapunknak, hogy a gazdák számára minőségi vetőmagot és egyéb inputot (műtrágya, tápszer stb.) biztosítanak a gazdáknak. Most, ottjártunkkor arról tájékoztatott, hogy sikerült néhány hete beindítani a mezőgazdasági raktárt és boltot, ahol vetőmagokat, növényvédő szereket és műtrágyát is lehet vásárolni a helyszínen, vagy az áru megrendelhető az East Grain Kft. területi képviselőitől.

  Fotó: Vajda György