2022. május 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Átadták a felújított iskolaépületet

Szeptember 3-án a marosvásárhelyi Nicolae Bălcescu Általános Iskola felújított C épületében (volt 12-es általános iskola) „nyitotta meg a 2021–22-es” tanévet Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere. Az iskolában, ahol az alternatív Waldorf-oktatás folyik, még zajlanak a befejező műveletek, ottjártunkkor festettek, az udvart aszfaltozták, takarítottak, de a városvezető ígérete szerint szeptember 13-ára a munka zömét elvégzik.

Az épületet hőszigetelték, kicserélték a nyílászárókat, a villany- és egyéb vezetékeket, festettek, felújították a tantermeket, folyosókat, mellékhelyiségeket, újjáépült a sportpálya. Az iskola Bălcescu negyedbeli B épületében folyamatban van a fűtési rendszer korszerűsítése, ami november végéig készül el. A beruházás értéke 400.000 lej. A Művészeti Líceumban is egy ötvenéves áldatlan állapotot számolnak fel a csempekályhák és az újabb épület nyílászáróinak cseréjével, 200.000 lej körüli befektetéssel. 

Fotó: Nagy TiborA hivatal 1,2 millió lejt fordított iskolákra a helyi költségvetésből, így a polgármester szerint a tanintézmények készen állnak a szeptember 13-i biztonságos tanévkezdésre. Valamennyi óvodában, iskolában rendelkezésre áll a szükséges mennyiségű fertőtlenítőszer, tisztítószer, védőmaszk – hangsúlyozta Soós Zoltán. A továbbiakban arra kérte az érintetteket, hogy jelezzék, ha valahol problémával szembesülnek, ugyanis a tanintézmények számára biztosították a megfelelő költségvetést, hogy ne hiányozzanak az alapvető higiéniai körülmények, és mindig legyen folyékony szappan, kéztörlő és vécépapír. 

A tervek szerint évente legalább két intézményt szeretnének teljesen felújítani, hogy pár éven belül valamennyi iskola a 21. századi körülményeknek megfelelően tudja fogadni a gyermekeket. A beruházások között megemlítette az Elektromaros Technológiai Líceum udvarának az aszfaltozását, 13 óvodában a játszótér kialakítását, fogorvosi rendelő létrehozását a Liviu Rebreanu Általános Iskolában, az intézmény sétányainak, folyosóinak rendezését, napelemek javítását, ellenőrzését, bútorok beszerzését (körülbelül 1.100 szék és asztal, 400 kiságy és matrac), fertőtlenítőszerek, védőszerek beszerzését, mobil felhajtók felszerelését a mozgássérülteknek. További törekvésük, hogy valamennyi nagy tanintézmény rendelkezzen tűzvédelmi engedéllyel. Kiemelte, hogy hangszereket vásárolnak pályázati (PNDL) forrásból a Művészeti Líceum számára. 


Soós Zoltán beszámolt arról, hogy kollégáival tárgyalást folytatnak a The Institute Alapítvány képviselőivel annak érdekében, hogy a város valamennyi tanegységében elinduljon a szelektív hulladékgyűjtés a Műanyagmegmentő hadsereg projekt keretében. Ez a város számára is égető kérdés, hiszen Marosvásárhelyen nulla százalékos a szelektív gyűjtés, ezért szeretnék, ha jelentős változások történnének, amihez infrastruktúra és tájékoztatási kampány szükséges, amit az iskolákban elkezdett oktatással lehet megalapozni. Reményeik szerint a jövő héten aláírják az erre vonatkozó megállapodást. 

A polgármester ígéretet tett, hogy az önkormányzat mindenben támogatja a tanintézményeket, nyitottak arra, hogy a hozzájuk fordulókat meghallgassák, Alexandru György alpolgármester és Horaţiu Lobonţ, az iskolákért felelős igazgatóság vezetője révén. 

Befejezésképpen elmondta, hogy a fedett műjégpálya megkapja a befejezéshez szükséges 38 millió lejes támogatást, amiért köszönetet mondott a kormánynak és az ügyet szívén viselő Cseke Attila miniszternek. Fontos, hogy 13 év után lezárult ez a fejezet, és Marosvásárhely be tudta bizonyítani, hogy abban az esetben, ha nem a vitákat és az elszigetelődést választja, és a különböző érdekekből szított konfliktusokra figyel, akkor rövid idő alatt számos eredményt lehet felmutatni. Elkészült az olimpiai medence, folyamatban van a sportcsarnok átvétele, folyik az iskolaépületek felújítása, ami azt jelenti, hogy egy év alatt utolérik az elmúlt húsz év eredményeit. Mivel a város költségvetése májustól működik, későn tudtak nekifogni a beruházásoknak, de annál nagyobb lendülettel folyik a város több útjának a felújítása. 

Alexandru György alpolgármester újdonságról számolt be: kísérletképpen két iskolát belső és külső megfigyelőkamerákkal láttak el, és jelenleg annak a lehetőségét vizsgálják, hogy termoszkennert is felszereljenek, mivel a hőkamerák jelzik, ha valamelyik gyermek lázas. Mindezt az elkövetkező években minden iskolára szeretnék kiterjeszteni a gyermekek biztonsága érdekében. Továbbá mindent megtesznek, hogy szeptember 13-tól tanítás után is nyitva legyenek az iskolák kapui, hogy a környékbeli gyermekek bemehessenek játszani, sportolni. Az iskolákért felelős igazgatóság idei költségvetését illetően jól állnak, a szükséges javításokat 89 százalékban elvégezték.

Nagy Ibolya igazgatónő köszönetet mondott az iskolaépület teljes felújításáért. Nem is álmodtak arról, hogy ilyen gyorsan megvalósul, és különösen örvendenek az elektromos vezetékek cseréjének, a hálózat ugyanis már nem bírta a jelenlegi terhelést. Az iskola álma a továbbiakban egy műhelyépület, ugyanis a Waldorf-oktatás a tapasztalásokon, kísérletezésen és megfigyelésen alapul, ezért továbbra is reménykednek az önkormányzat támogatásában. Hozzátette, hogy az iskolaudvart megnyitották, ahol a környékbeli gyermekek felügyelet mellett játszanak, sportolnak. 


A beszélgetés során a kérdések következtek. A Népújsághoz forduló panaszosok nevében már a rendezvény megkezdése előtt megkérdeztük, és rádiós kollégánk is feltette a kérdést, hogy mikor fogják megjavítani a Brâncuşi iskola tetőzetét, ahonnan hullnak a cserepek, és mind a szülők, mind a pedagógusok aggódnak, nehogy baleset történjen. Bár a hivataltól azt tanácsolták, hogy tegyenek körbe asztalokat, ha megkezdődik az oktatás az udvaron, ahova három iskola több száz diákja jár, az asztalok és a szalag nem jelentenek biztos védelmet – panaszolták.

– A tetőszerkezet teljes felújítására van szükség, felmértük, hogy körülbelül 250.000 lejbe kerül a munka, amit három hónapot vesz igénybe – válaszolta Soós Zoltán polgármester. Ha ezen a héten jóváhagyják a költségvetés-kiegészítést, a direkt közbeszerzés lefolytatása után októberben hozzá lehet kezdeni, és év végéig befejeződik. Hasonló a helyzet a Dr. Bernády György iskolában is, ahol a Dózsa György utca felől kell a tetőt megjavítani. Erre még nem kaptuk meg az árajánlatot a kivitelezőtől, de a költségvetés-kiegészítés lehetővé teszi, hogy mindkét munkálat költségeit fedezzük. Ezekre az iskolaépületekre a jövő évben nagyobb figyelmet fordítunk, akárcsak a 7-es Számú Általános Iskolára és a művészeti szakközépiskolára, amelyek szintén javításra szorulnak – tette hozzá. 

Jövő évre két iskola, a Liviu Rebranu és a Mihai Viteazul általános iskolák bővítését tervezik, amire kormánypénzt szeretnének megnyerni. Kérdésre válaszolva elhangzott, hogy minden marosvásárhelyi tanintézménynek van tűzvédelmi és közegészségügyi engedélye, a Papiu középiskolát kivéve, amely ideiglenes engedéllyel rendelkezik, de év végéig rendeződik a helyzet. 

– Az építészeti iskola udvarán a volt bentlakás épülete, ahol a szobákat osztályokká alakították, üresen áll, körülötte nő a gaz, mi a szándék azzal az épülettel? Nem használhatná valamelyik iskola? – tettük fel a kérdést, és a válaszban elhangzott, hogy a jelenlegi tanügyi előírások szerint a helyiségeket nem lehet osztályteremként használni, mert nem megfelelő a méretük. Horaţiu Lobonţ hozzáfűzte, hogy félbehagyott munkatelep az épület, ami tíz éve kihasználatlanul áll, és el kell dönteni a sorsát. 

A volt vegyipari líceum épületét hivatalosan ki kell venni az iskolahálózatból, és azt követően inkubátorházzá fogják alakítani, amire készen van a terv – válaszolta a polgármester.

Mivel a járványhelyzet aktuálissá tette az iskolákban szükséges egészségügyi ellátást, azt kérdeztük, hogy hány iskolai rendelő végzi ezt a feladatot, mekkora személyzettel.

Amint a válaszban elhangzott, a marosvásárhelyi iskolákban 54 orvosi rendelő működik, ezekben 76-an tevékenykednek: 12 általános és gyermekorvos, 6 fogorvos, továbbá egészségügyi asszisztensek és négy egészségügyi mediátor. Év végére öt fogorvosi rendelő lesz. A kérdésre, hogy ezekben a rendelőkben be tudják-e oltani azokat a diákokat, akik kérik a védőoltást, a polgármester azt válaszolta, hogy ezt a közegészségügyi igazgatóság fogja eldönteni.