2021. december 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Február 12-én a Romániai Farmerek Klubja meghívására Kézdivásárhelyre látogatott Nechita Adrian Oros mezőgazdasági miniszter, akinek átadták a burgonyatermesztési stratégiát. A dokumentum egy sor olyan intézkedést és irányelvet tartalmaz, amely európai szinten versenyképessé teheti a hazai burgonyát. A találkozón más, nem csak a háromszéki gazdákat érintő kérdések is felmerültek. 


Nechita Adrian Oros mezőgazdasági miniszter A megbeszélésen Könczei Csaba RMDSZ-es képviselő, a parlament mezőgazdasági bizottságának tagja három dolgot emelt ki a székelyföldi pityókatermesztéssel kapcsolatban, amelyek fejlesztése sikerrel járhat. Az első a vetőburgonya kérdése. A képviselő hangsúlyozta, ahhoz, hogy a környéken a vetőburgonya nagyhatalommá váljon, szerencsésebb lenne helyi termelőktől helyi fajtákat vásárolni. A második kulcskérdés a termény tárolása: az évi 300.000 tonna körüli megtermelt mennyiségnek legalább a 75%-át klimatizált raktárakban kellene tárolni, így elkerülhető lenne, hogy a betakarítást követően sokszor áron alul kelljen értékesíteni. A harmadik kérdés az öntözés. Bővíteni kell a rendszert, az öntözőberendezések felújítására anyagi keretet kell biztosítani, a munkálatokat kísérő jogi eljárásokat egyszerűsíteni. 

Fejér László RMDSZ-es szenátor is a burgonya fontosságát hangsúlyozta, de rámutatott az állattartásban felmerülő gondokra is. Itt kiemelt szempont a sertéstartás, hiszen a minisztérium nemrégiben a kisgazdákat lehetetlen helyzetbe hozó intézkedést javasolt a sertéspestis megelőzése okán: azok számára, akik nem hivatalos sertéstenyésztők, mindössze 6 db állat tartását engedélyezik, malacozó kocák nélkül, tehát a gazda kénytelen lenne a malacokat is tenyésztőktől beszerezni. 

Nechita Adrian Oros mezőgazdasági tárcavezető is a sertéstenyésztés fontosságáról beszélt, ismertetve a 2019-es statisztikákat, amelyek elég gyászosak: tavalyelőtt a külgazdasági deficit 1,3 milliárd eurót tett ki csupán a növénytermesztés és állattenyésztés terén. 700 millió euróra importáltunk húst, miközben idehaza a sertéspestis miatt 740.000 disznót kellett megölni, majd megsemmisíteni, a kifizetett kártérítés összege pedig 640.000 euró. Arról, hogy a tervezett jogszabálynak mi lesz a további sorsa, a miniszter nem beszélt, szólt viszont az öntözőrendszerekről, amelyek kiépítésére EU-s alapokat lehet felhasználni, illetve hangsúlyozta, hogy a Romániában elfogyasztott burgonya 60%-a import, így fontosnak látja az ágazat erősítését. 

Becsek László nagygazda és Florian Ciolacu, a Romániai Farmerek Klubjának elnöke átnyújtották a miniszternek az országos burgonyastratégiát, amely egy sor intézkedést és irányelvet tartalmaz, amivel európai szinten versenyképessé tehető a romániai krumpli. (Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének sajtóirodája közleménye nyomán.)