2021. június 18., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bővítik és korszerűsítik az erdőszentgyörgyi kórházat

Az erdőszentgyörgyi kórház korszerűsítését és bővítését célzó kivitelezési szerződést írt alá a napokban a város polgármestere. A beruházás részeként egyebek mellett bővítik az épületet, korszerűsítik és performáns egészségügyi berendezésekkel szerelik fel a szakrendelőket. 

Az utóbbi években az erdőszentgyörgyi önkormányzat prioritásként kezelte a kórházat, azt, hogy a helyi, illetve környékbeli páciensek számára minél jobb körülmények között minél több egészségügyi szolgáltatás legyen elérhető helyben, hogy ne kelljen Marosvásárhelyre utazniuk egészségügyi szakellátásra. A beruházás nagy előrelépést jelent ezen a téren. 

A szerződést a napokban Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere és Tron Gh. Dumitru, a Trovainstal adminisztrátora, a kivitelező cég képviselője írta alá, a találkozón jelen volt Mihai Ormenişan, a Danina Star vállalat építészmérnöke is, aki a tervekért, az engedélyeztetésért felel.


Az erdőszentgyörgyi önkormányzat lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a beruházás teljes értéke több mint 7 millió lej, ebből a most aláírt szerződés 2.275.619 lej (héa nélkül), amely a műszaki terveket, a geológiai tanulmányt, az engedélyeket, az építkezés költségeit foglalja magába, illetve két geometrikus szondafúrás költségeit, ugyanis az épület fűtését talajhőszondával oldják meg. A fennmaradó közel 5 millió lejből korszerű orvosi gépeket szereznek be.

A szerződés értelmében bővítik és orvosi eszközökkel látják el a kórházat. A beruházás a belgyógyászati, a gyermekgyógyászati, az általános sebészeti és a szülész-nőgyógyászati szakrendelőt foglalja magába, amelyek utolsó generációs eszközökkel és gépekkel gazdagodnak. Emellett egy új laboratórium és radiológiai részleg is szerepel a tervekben, ugyanakkor felújítják a tetőszerkezetet, és a meglévő helyiségeket átszervezik a jobb kihasználás érdekében, a jelenleg sürgősségi esetek fogadására használt épületre egy újabb szintet húznak. Az alsó szinten élelmiszerraktárak, konyha, öltözők és kazánház lesz, a földszinten várótermek, röntgen, orvosi laboratórium, orvosi rendelők, az emeleten szintén orvosi rendelők, öltözők, leletek feldolgozására alkalmas laboratóriumok lesznek kialakítva.

Csibi Attila Zoltán hangsúlyozta, nagyon büszke arra, hogy kisvárosként sikerül ilyen nagy horderejű beruházásba kezdeni. – A kórház bővítése és eszköztárának a korszerűsítése által javul a helyi egészségügyi ellátás, a járóbeteg-szolgáltatás minőségét tudjuk növelni. Igyekszünk a kórház vezetőségével közösen olyan lehetőségeket kiaknázni, amelyek a helyiek mindennapjait könnyítik meg, hiszen nagy könnyebbség az erdőszentgyörgyieknek és a környező települések lakóinak, hogy nem kell minden orvosi vagy laboratóriumi vizsgálatért Marosvásárhelyre utazni – mutatott rá a városvezető. A nagyszabású beruházás az operatív fejlesztési program keretében valósul meg, az erre vonatkozó finanszírozási szerződést 2019 novemberében írták alá az illetékesek. A projekt teljes értékéből mindössze 2 százalék a városra háruló önrész. A beruházás 23 hónap alatt készül el, amelyből 5 hónap áll rendelkezésre a tervezésre, a tanulmányok és a fúrások elvégzésére, az engedélyek beszerzésére, a fennmaradt 18 hónap alatt pedig elkészül az épületbővítés, illetve beszerzik az eszközöket.