2021. október 23., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

„A 24. órában vagyunk, de változtathatunk”

„Hat órán át küzdöttek annak a személynek az életéért, akit pénteken hajnalban Székelykeresztúr térségében megtámadott egy medve. Estére stabilizálódott az állapota. Ez a tragédia is egyértelműen jelzi: egyre sürgetőbb alkalmazni azt a jogszabályt, amellyel ártalmatlanná tehetők a veszélyes medvék. 

A jogszabály-módosítás értelmében a medvetámadás bejelentését követően legtöbb 24 órán belül egy csendőrökből és vadászokból álló különítmény eltávolíthatja a veszélyes állatot egy eljárás alapján, felmérve a helyzet súlyosságát. A megoldást a problémára a megelőzés és az azonnali közbelépés jelenti” – mutatott rá Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter pénteken este Csíkszeredában.

Tánczos Barna a sajnálatos eset kapcsán hangsúlyozta: „Elsősorban az emberélet szempontjából kell vizsgálnunk a történteket. Az állam felelőssége és kötelessége szavatolni az állampolgárok biztonságát. Meg kell előznünk az ilyen és ehhez hasonló tragédiákat!”

A miniszter kifejtette: bár a romániai emberek többsége számára nem jelent valós veszélyt a medve, az áldozat családja, rokonai, ismerősei, barátai, közvetlen környezete, illetve annak a 13 megyének a lakói körében, ahol az utóbbi időben megszaporodtak a medvetámadások, egészen más a sokszor állatvédelmi szempontból láttatott medvekérdés megítélése.

„Az ország lakosságának 80 százalékát, például azt, aki a fővárosban a tizedik emeleten lakik, nem érinti közvetlenül ez a probléma. Ők nem mérik fel a helyzet súlyosságát, számukra a medve nem veszély, hanem egy szép nagyvad. De az államnak azonnal be kell avatkoznia, ugyanis minden egyes emberéletért felelősséggel tartozik. Ahogy a sürgősségi esetek felügyelőségének vészhelyzetek esetén, úgy az általam vezetett minisztériumnak is gondoskodnia kell megfelelő procedúrákról és jogi keretekről, ha medvetámadásról van szó. Környezetvédelmi miniszterként felelős vagyok azokért az intézkedésekért, amelyeknek meg kell teremteni a jogi hátterét az emberi élet védelméért. Ez az egyetlen racionális, vitathatatlan és elengedhetetlen megközelítés, amellyel meg tudjuk előzni az ilyen és ehhez hasonló tragédiákat” – szögezte le a szaktárca vezetője. Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy az RMDSZ már évek óta szorgalmazza mind a politikum, mind pedig a természetvédők előtt a medvetámadások megelőzésének fontosságát, amellyel kapcsolatosan már törvénytervezetet is előkészített.

A miniszter hétfőn Facebook-bejegyzésben közölte, hogy összehívta a közvetlenül érintett szervezeteket és intézményeket, hogy egyeztessenek a készülő jogszabálytervezetről, amely lehetőséget teremtene a helyi hatóságoknak, hogy altatólövedékkel vagy kilövéssel 24 óra alatt eltávolítsák a veszélyes vadállatokat. Hétfőn 18 órától a székelyföldi polgármesteri hivatalok képviselőivel, a vadásztársaságokkal és a gazdaszervezetekkel találkozott. „Rendkívül nagy a felelősségünk, és ebben az ügyben racionálisan, közösen kell meghoznunk a lehető legjobb döntéseket” – nyilatkozta Tánczos Barna. (RMDSZ-tájékoztató)

Fotó: Virág Emőke (Forrás: Facebook)