2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A harcok elől Romániába menekült ukrán állampolgárok csaknem egyharmada kiskorú – mutatott rá a szerdai kormányülésen Nicolae Ciucă miniszterelnök.

A fegyveres konfliktus kezdete óta eltelt hét napon 118 ezer ukrán állampolgár érkezett Romániába, közülük 70 ezren elhagyták az országot, de csaknem 40 százalékuk Romániában maradt. Eddig 1070 ukrán állampolgár kért menedékjogot Romániától – ismertette a román kormányfő.

A román területen tartózkodó 46 ezer ukrán menekült közül 18 ezer kiskorú. Ciucă jelezte: az oktatási, a családügyi, a pénzügy- és belügyminiszterrel közösen, az önkormányzatokkal és Ukrajna bukaresti nagykövetségével együttműködve próbálnak megoldást találni arra, hogy a román területen lévő gyermekek mozgását kövessék, és ellátásukat, oktatásukat meg tudják szervezni.

Románia az Európai Unió menekültügyi és migrációs alapjához fordult, valamint az unió polgári védelmi mechanizmusát is aktiválta, hogy uniós pénzalapokat szerezzen az ukrajnai háború elől menekülők megsegítésére.

A kormányfő azt is bejelentette: szerdán sürgősségi rendelettel módosítják a légi közlekedési törvényt, oly módon, hogy a NATO-tagországok katonai gépei díjfizetési kötelezettség nélkül használhassák a román légteret. (MTI)


Kórházi ellátást kap két háborús sérült 

A galaci Aristide Serfioti katonai kórházba szállítottak szerdán az ukrajnai támadásokban megsérült két személyt – közölte a Galac megyei prefektúra keretében felállított munkacsoport sajtószóvivője. Teodora Diaconiţă szerint a két sérültet a galaci közúti határátkelőnél vették át a rohammentő szolgálat egységei. Egy 40 éves nőről és egy 20 éves fiatalemberről van szó, mindkettőjüknek lőtt sebeik vannak, Ukrajnában műtéti beavatkozáson estek át, állapotuk stabil. Ők az ukrajnai háború első sérültjei, akiket romániai kórházba szállítottak. (Agerpres)


Repülőtéri díjmentesség

A NATO-tagállamok katonai gépei mentesülnek a légi navigációs és repülőtéri díjak befizetése alól – erről sürgősségi rendeletet fogadott el szerdán a kormány. Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter szerint a döntés elősegíti a NATO keleti szárnya elrettentő és védelmi pozíciójának megerősítését célzó intézkedések gyakorlatba ültetését. A sürgősségi rendelet értelmében a NATO-tagállamok katonai gépei erről szóló előzetes megállapodás hiányában is mentesülnek a légi navigációs és repülőtéri díjak befizetése alól. (Agerpres)