2021. október 24., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

,,Feldobott” csibék, húsvéti nyuszik

Színes tojások, nyuszifigurák, csibék, ikebanák, kopogtatók – ez mind megtalálható volt a marosvásárhelyi vár udvarán a múlt hét végi húsvéti vásár egyik legünnepibb standjánál. A kiállító, Bereczki Enikő készségesen mutatta be kínálatát, amelyet a Csináld magad! sarok tett még egyedibbé.

– A kézműveskedés régi szenvedélyem. Rendezvényszervező vagyok, és a különféle ünnepi eseményekre, esküvőkre, bankettekre rendszeresen készítettem virágkompozíciókat és egyéb dekorációt. Karácsony táján emeletes mesevárost is szoktam ,,varázsolni”. Az egy éve tartó járványhelyzet teljesen megváltoztatta az életem. Mivel tavaly márciustól nincsenek rendezvények, találnom kellett valami más tennivalót, illetve jövedelemforrást, így került előtérbe a kézműveskedés – mesélte a húsvétváró termékek megalkotója. Enikő elárulta, hogy az értékesítésre kínált tárgyak nagy részét egyéb elfoglaltságai miatt éjszakánként készítette. A fa és polisztirén alapanyagú termékeket készen megvásárolta, majd filctollal, csipkével, szalvétatechnikával és egyéb kreatív módszerekkel ,,feldobta”, egyedivé tette.  Asztalán nem is lehetett két teljesen egyforma terméket találni. A textilből készült, töltővattával, illetve levendulával kitömött ajándéktárgyak teljes mértékben saját gyártásúak – tudtuk meg, majd az asztal lábánál várakozó jókora húsvéti nyuszi történetére is fény derült.

– Akkoriban vásároltam, amikor megvolt a virágboltom. Hosszú ideig ült a dobozában, tulajdonképpen erre a vásárra vettem elő. Falapra tettem, mohával díszítettem, és egy répát is ,,gyártottam” neki – sorolta a kézműves az egyedi terméket „felturbózó” kellékeket. A továbbiakban a Csináld magad! sarokra terelődött a szó.

– Ha nem lennének a járványügyi megszorítások, kézműves-foglalkozásra nyújtana lehetőséget ez az ötlet, korábban sikerült is ezt megvalósítani. A lényeg, hogy a vásárló maga válogatja ki, hogy hogyan díszítse a kiszemelt tojást, koszorúalapot, csibét. Az interaktív tevékenységek betiltása miatt ezúttal csak megvásárolja a hozzávalókat, és majd otthon lát munkához. Filctoll, csipke, régi ruhadarab egyébként minden háztartásban kerül, és ennyi bőven elég is ahhoz, hogy az ajándéktárgy különlegessé váljon.

– Elégedett-e a vásár forgalmával, a kereslettel? – kérdeztük Bereczki Enikőt.

– Nem panaszkodhatom. Gyönyörűen süt a nap, jönnek is szép számban a potenciális vásárlók, meg-megállnak a standomnál, nézelődnek, a gyerekek meg is simogatják egyik-másik árucikket, és az apróbb tárgyakra vevő is kerül. Így mindenkinek marad egy kis emlék ebből a megszokottól másodjára eltérő ünnepvárásból.     

Fotó: Nagy Tibor