2020. szeptember 25., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kárpát-medencei magyar vállalkozói konferencia

Február 7-én, pénteken rendezik a marosvásárhelyi Kultúrpalotában a St. Georgius menedzserklub és a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Kft. szervezésében a hazai és Kárpát-medencei magyar vállalkozók konferenciáját. Az esemény kapcsolt programja a szombati menedzserbál, valamint a város és cégek meglátogatása. A rendezvényről a szervezők kedden tartottak sajtótájékoztatót. 

Tavaly, a tusványosi táborban született meg a konferencia ötlete, mivel úgy vélték, hogy Maros megye megérett arra, hogy befogja a Kárpát-medencei magyar vállalkozókat – mondta a keddi sajtótájékoztatón Besenyei Sarolta, a CED marosvásárhelyi vezetője. Véleménye szerint a megye és a régió olyan potenciállal rendelkezik, amely nemcsak kapcsolatépítésben, hanem gazdasági együttműködés terén is kapu lehet a markánsabb piacra lépésre. A visszajelzések szerint a hazai és magyarországi vállalkozók mellett a Vajdaságból és Felvidékről érkező félszáz cégvezető tapasztalatcseréjére kerül sor. A konferencián előadást tart Ábrán György, a Wizzair volt kereskedelmi igazgatója, Nagy Ágnes, a román jegybank volt igazgatósági tagja, Gogolák Hrubecz Zsolt, a Multinvest igazgatója és Szendrői Gábor a Concord MB Partner képviseletében. 

– Be szeretnénk vezetni Marosvásárhelyt a régió gazdasági életébe, mutassuk meg, hogy képesek vagyunk olyan minőségi rendezvényeket, minőségi vállalkozói környezetet kialakítani, amivel ki tudjuk használni régiónk adottságát, és hozzájárulunk ennek fejlődéséhez – nyilatkozta Szathmáry Zsolt, a St. Georgius menedzserklub elnöke. – Ennek a menedzserklubnak a végső célja, hogy a következő nemzedékek Marosvásárhelyen, Maros megyében találjanak olyan feltételeket, amiért megéri nem elhagyni a szülőföldet. Célunk olyan közösség létrehozása, amely befolyásolni tudja a döntéshozókat, a politikumot.

A közel két éve létrehozott menedzserklub célja közt szerepel a korszerű cégvezetés elsajátítása. Havi rendszerességgel tartott találkozóikon gazdasági, társadalmi kérdéseket vitatnak meg. Mivel tagjaik nemcsak a gazdaság, hanem a kultúra, az egészségügy területén is tevékenykednek, szakosztályok létrehozását tervezik. Amint Nyulas Bernát hangsúlyozta: céljuk a magánerővel is támogatott szakoktatás meghonosítása. Erre a tavalyi tanulmányútjukon, Jászberényben találtak példát. Márciusi vitatémájuk is a szakoktatás lesz. 

Szathmáry Zsolt, Besenyei Sarolta és Nyulas Bernát

Fotó: K.ZS.