2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A tanévkezdés napján fő hír volt, hogy az USR PLUS emberei utcai verekedésbe keveredtek, vagyis a koalíciónak újabb háborús napja volt. Ez pedig megerősíti, hogy sem az USR PLUS, sem Florin Cîţu nem hajlandó semmiféle kompromisszumra. 

Azonban történtek tanévkezdéskor (tragi)komédiába illő események is. A miniszterelnök például a bukaresti Gheorghe Lazăr Főgimnázium tanévnyitó ünnepségén a tévékamerák előtt táncra perdült a diákok társaságában. Szemmel láthatóan nem hatott rá, hogy a járvány 4. hulláma máris megtöltötte a kórházakat koronavírus-fertőzöttekkel, a lakosság nagy része nem tudja fizetni az egekig érő energiaszámlákat, hogy az alapélelmiszerek meg minden egyéb ára folyamatosan emelkedik. 

Egy másik igen figyelemreméltó esemény volt, hogy a tanügyminiszter Bukarestben egy olyan óvodát avatott fel ünnepélyesen, amelyik semmiféle engedéllyel nem rendelkezik. Vagyis ki sem nyitja kapuit a gyermekek előtt, és nem tudni, meddig marad zárva. A gyermekek egy, az önkormányzat által bérbe vett épületben kezdik el a tanulást.

A politikusok kedélyét a belső választások kavarják, nem az emberek problémái. A politikai nagyotmondások nem szünetelnek, tovább folyik az ízléstelen sárdobálás, a kölcsönös vádaskodás mind a liberálisok háza táján, mind a koalícióban, mind pedig a kisebbik kormánypártban. Nem csitul a Cîţu–Orban-konfliktus, erősödik a Cioloş–Dan Barna-viszály. Az USR PLUS tagjai szerdától kezdődően online szavazhattak a párt új elnökéről, de már az első nap kitört a botrány, és felfüggesztették a szavazást.

A kormányfő az iskolakezdés napján azt mondta: a romániai oktatás számára jelenleg a Képzett Románia projekt megvalósítása a tét, hogy a huszonegyedik század Romániájának huszonegyedik századi oktatást biztosítsanak. Azt ígérte, a projekt gyakorlatba ültetésére vonatkozó jogszabályt a hét folyamán elfogadja a kormány. Érdeklődéssel várjuk! 

Meglehet, ettől lett táncos kedve, vagy talán attól, hogy „sikeresen megoldotta” az igazságügy-miniszter helyettesítését, és elfogadtatta a polgármestereknek kiutalandó 50 milliárd lejes programot. Vagyis megmutatta, ki az erős ember a PNL-ben és az országban. Akit lehet, lefizet, megvásárol, akit tud, megzsarol, a múlt heti nagyváradi pártgyűlésen az is kiderült, hogy a fenyegetéstől sem riad vissza. 

Nincs tehát új a nap alatt! Az ország vezető politikusai számára továbbra is az egyéni és csoportérdekek képezik a prioritások prioritását. Minden egyéb érdektelen számukra. 

Egyelőre, legalábbis a nyilatkozatok szintjén, csupán az RMDSZ-nek „szívügye” a család. Meglátjuk, mi lesz belőle.