2020. augusztus 10., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A házigazda portugál csapat hódította el a Nemzetek Ligája első bajnoki címét, miután a vasárnap esti döntőben egygólos győzelmet aratott Hollandia fölött.

A találkozó első fél órája meddő portugál fölényt hozott, az Európa-bajnok luzitánok főleg az első félidő utolsó 15 percére tudták helyzetekre váltani a mezőnyben kiharcolt dominanciát. Tizenkét portugál kísérlettel szemben a hollandok egy próbálkozást tudtak felmutatni, gól viszont nem született.

A fordulást követően góllá érett a portugál fölény: egy bal oldalon futó akció után Bernardo Silva gurított vissza a 16-oson belülről, Goncalo Guedes pedig 17 méterről nagy erővel a kapu bal oldalába lőtt, Jasper Cillessen csak belekapni tudott a labdába. A gól felrázta a hollandokat, akik 80 perc elteltével találták el először a portugál kaput.

A hajrában mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek, de újabb találat már nem született, így a portugálok nyerték a Nemzetek Ligájának első kiírását. A viadal tavaly ősszel indult, s az 55 európai válogatott négy osztályban mérte össze tudását. A sorozat első bronzérmét az angolok szerezték meg.

Fotó: BBC


Jegyzőkönyv

Labdarúgó Nemzetek Ligája, döntő: Portugália – Hollandia 1-0 (0-0)

Porto, Sárkány Stadion, 43.199 néző, vezette: Alberto Undiano Mallenco (spanyol).

Gólszerző: Guedes (60.).

Sárga lap: Dumfries (88.), van Dijk (91.).

Portugália: Rui Patrício – Semedo, Rúben Dias, Fonte, R. Guerreiro – Danilo, W. Carvalho (90+3. R. Neves), B. Fernandes (81. J. Moutinho) – C. Ronaldo, G. Guedes (75. R. Silva), B. Silva.

Hollandia: Cillessen – Dumfries, De Ligt, van Dijk, Blind – De Roon (81. L. de Jong), F. de Jong, Wijnaldum – Bergwijn (60. Van de Beek), Depay, R. Babel (46. Promes).

Eredményjelző

Labdarúgó Nemzetek Ligája, négyes döntő:

* elődöntő: Portugália – Svájc 3-1 (1-0), Hollandia – Anglia 3-1 (0-1, 1-1) – hosszabbítás után

* bronzmérkőzés: Anglia – Svájc 0-0 – tizenegyesekkel: 6-5

* döntő: Portugália – Hollandia 1-0