2020. június 4., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Péter Ferenc válaszolt Dorin Florea nyílt levelére

Marosvásárhely polgármestere február 10-én szerkesztőségünkhöz nyílt levelet juttatott el, melyben felszólítja a Maros Megyei Tanács tagjait: javasolják, hogy az elfogadás előtt álló megyei költségvetésben különítsenek el pénzösszeget egy Maros-híd építésére. A nyílt levélre Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke válaszolt, véleményt nyilvánítva Dorin Florea nyílt levelével kapcsolatban. 

Fotó: Nagy Tibor 


A polgármester nyílt levele 

– Tisztelt megyei tanácsosok, a költségvetési ülés előtt ismételten felhívom az önök figyelmét arra, hogy szükséges javasolniuk a Maros Megyei Tanács vezetőségének pénzalapok jóváhagyását egy Maros-híd megépítéséhez, amely összekötné Marosszentannát Marosszentgyörggyel. Ezt a kérést megvitatta a marosvásárhelyi helyi tanács, és az általános városrendezési tervben (PUG) a hely a városnak az említett községekkel határos övezetében szerepel.

 A túlterhelt közúti forgalomra való tekintettel, amely nap mint nap az Egyesülés lakónegyed és Udvarfalva között zajlik, kénytelen vagyok nyilvános levélben fordulni önökhöz, mivel már számtalan alkalommal tettem kísérletet a párbeszédre önökkel a város peremvidékét érintő problémákkal kapcsolatban, de – sajnos – ezek nem kaptak megfelelő figyelmet.

Emlékeztetem önöket a Nagyvárosi Övezet Egyesület kapcsán, hogy Maros megyének a szomszédos megyék felőli ki- és bejárataihoz felszerelt négy táblán kívül semmi nem történt ezen a területen – áll a dr. Dorin Florea, Marosvásárhely Megyei Jogú Város polgármestere által szignált levélben. 

Légből kapott tervek

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke a következőket nyilatkozta a Népújságnak: 

– Marosvásárhely és a metropoliszövezet fejlődésének az akadálya éppen Marosvásárhely polgármestere. Ő, aki a Marosvásárhely Metropoliszövezet Egyesület társelnöke, az elmúlt évek alatt semmit nem tett azért, hogy bármilyen projektet elkezdjünk vagy sikerre vigyünk! Marosvásárhely még a metropoliszövezeti tagsági díjat sem fizette be. A polgármester most mégis úgy tesz, mintha érdekelné a város és a térség jövője. Húszévi polgármestersége alatt semmit nem tudott megvalósítani az ígéreteiből, és erről úgy próbálja elterelni a figyelmet, hogy újra és újra légből kapott tervekkel áll elő, és másokat vádol a saját sikertelenségéért. Most éppen hidat szeretne építeni a Marosra Marosszentanna és Marosszentgyörgy között, és pénzt kér erre a megyei tanácstól. Polgármesterként nagyon jól tudja, hogy a megyei tanácsnak nincs törvényes lehetősége erre pénzt költeni. Valóban szükséges új híd építése a Maroson keresztül, Marosvásárhely forgalmának tehermentesítése ezt megköveteli, ennek a megvalósítására azonban kizárólag a metropoliszövezetnek van lehetősége. Marosvásárhely polgármestere pont ezeknek a lehetőségeknek a kiaknázását szabotálta. Ezért gondolom azt, hogy Dorin Florea az egyesület társelnökségéről való lemondásával segíthetné a leginkább a térség fejlődését – mondta Péter Ferenc a Népújságnak.