2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elegáns, környezettudatos, és soha nem fogy el

Mind a háztartásban, mind a szakmai életben vannak fogyó-kopó kellékek. A névjegykártya is ilyen. Lehet, hogy a mai világban okafogyottá vált a használata, hiszen a különböző felületek segítségével pillanatok alatt át tudjuk küldeni az elérhetőségeinket, illetve most már nem kell attól tartanunk, hogy megtelik a telefonunk belső tárhelye. Azonban az üzleti életben még mindig fontos a névjegykártya, ez egyfajta kézfogás, a bemutatkozásunk. Viszont nem egy esetben más vállalathoz kerülünk, vagy megváltozik a beosztásunk, esetleg a telefonszámunk. Ilyenkor kénytelen vagyunk új névjegykártyát szerkeszteni és nyomtatni. Arról nem is beszélve, hogy a sok fölöslegesen eldobott papír mekkora teher a környezet számára.

Ezért is jó kezdeményezés a digitális névjegykártya, amely egyrészt környezetbarát, hiszen jóformán soha nem kell kicserélni, másrészt pedig naprakészen tudjuk tartani az adatainkat, valamint az sem elhanyagolható szempont, hogy elegáns, így akivel megosztjuk az adatainkat, egyből felfigyel rá, és ezáltal könnyebben megjegyez minket, ami az üzleti életben előnyt jelent. Egy ilyen névjegykártya pedig nem a jövő, hanem már a jelen. Méghozzá itt Erdélyben, hiszen egy marosvásárhelyi fejlesztésről van szó.

Az ötletgazda, Kiss Levente, a Prisma Solution alapítója lapunknak beszámolt róla, hogy egy olyan terméket szerettek volna létrehozni, amely különlegessé teszi a használóját. A Prisma Solution weboldal fejlesztéssel is foglalkozik, azonban manapság nehéz olyan honlapot szerkeszteni, amely kiemelkedővé teszi a vállalkozást. Viszont a Prisma Smart Card egy olyan újdonság a piacon, amely egyből felhívja magára a figyelmet – vélekedett Kiss Levente.

A vállalkozásvezető hangsúlyozta, hogy a környezettudatosságra is figyeltek, hiszen ha az ügyfelük vásárol egy kártyát, akkor az élete végéig használhatja. Ez úgy lehetséges, hogy nemcsak a kártyát vásárolja meg, hanem a háttérben futó felületet is. Ide kell regisztráljon, és megadja az adatait, amelyek elérhetők és továbbíthatók lesznek a kártya segítségével. Abban az esetben, ha bármelyik adat – legyen szó e-mail-címről, telefonszámról vagy munkakörről – megváltozik, a felhasználónak mindössze annyi a dolga, hogy bejelentkezik, és átírja a kérdéses részt. A felülethez való hozzáférést biztosítják minden névjegykártya-tulajdonosnak.

A digitális névjegykártyák működési alapja egy NFC-csip. Lényegében hasonló az elv, mint az okostelefonnal történő fizetés esetében. Odaérintjük a kártyát a telefonhoz, és azon megjelenik egy link, amire ha rákattintunk, tudjuk menteni is az adott személyt a telefon memóriájában megtalálható kapcsolataink közé. A fejlesztők azokra az eszközökre is gondoltak, amelyek nem rendelkeznek NFC-csippel. Az ilyen esetekre a névjegykártya hátoldalán levő QR-kódot kell beolvasni a telefon kamerájával, ami ugyanarra a linkre vezet, ahonnan tudjuk menteni a másik fél adatait. Kiss Levente kiemelte, hogy nem egyszerű küldő és fogadó viszonyról van szó. A Prisma Smart Carddal arra is van lehetőségünk, hogy visszaküldjük a mi adatainkat annak a személynek, aki nekünk is elküldte.

Kiss Levente, a Prisma Solution alapítója úgy összegezte, hogy egy termékben ötvözték a design, a környezettudatosság és a hasznosság elvét.


Prisma Smart Card és a hozzá tartozó felület