2020. szeptember 21., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ráadásként a Tompa Miklós Társulat februári műsorán

A nagy érdeklődésre való tekintettel – a tervezett havi programajánlatot kiegészítve – február 20-án, csütörtökön 19 órától ismét látható A nép ellensége című, Henrik Ibsen művéből készült előadás, amelyet Keresztes Attila rendezésében vitt színre a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata.

A történet kiindulópontja egy rendőrségi hír, ebből írta meg Ibsen a polipként mindent megfojtó korrupció drámáját. Egy norvég kisváros legfőbb bevételi forrása és egyben sokak megélhetésének záloga a helyi gyógyvíz. A polgármester testvére, Dr. Stockmann azonban felfedezi, hogy a gyógyulni vágyókat súlyos fertőzésveszély fenyegeti, a gyógyforrások vize mérgezett.

Fotó: Bereczky Sándor


Az ember vagy a pénz? Egy közösség megfosztása a fellendülés lehetőségétől, vagy a fellendülésért cserébe szabad utat adni mások mérgezésének? A hatalom torzulásával szembeszegülő doktor készen áll a társadalmi tettre. Családjával az oldalán elindul a mindent megváltó csoda valóra váltására. Ibsen társadalmi drámájában egyéni érdek és társadalmi felelősség feszül egymásnak, szembeállítva az egyént a megélhetését féltő közösséggel és annak hangadóival – írják az alkotók a produkcióról.

Az előadás szereplői: Dr. Tomas Stockmann, fürdőorvos – Sebestyén Aba; Katrine Stockmann, a felesége – Moldován Orsolya; Petra, a lányuk – Biró Sára; Ejlif, a fiuk – Róbert Szilárd; Peter Stockmann, az orvos bátyja, polgármester, a fürdő felügyelőbizottságának elnöke – Tollas Gábor; Morten Kiil, Katrine Stockmann nevelőapja – Kilyén László; Hovstad, a Népújság szerkesztője – Galló Ernő; Billing, a Népújság munkatársa – Bartha László Zsolt; Horster, hajóskapitány – Ördög Miklós Levente; Aslaksen, nyomdatulajdonos – Henn János. Dramaturg: Szabó Réka. Rendező: Keresztes Attila. 

A 14 éven felülieknek ajánlott, román felirattal követhető előadás legközelebb február 20-án, csütörtökön este 7 órától tekinthető meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermében. Jegyek a Kultúrpalota jegyirodájában, a színház jegypénztárában és a www.biletmaster.ro honlapon vásárolhatók.