2020. október 25., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A hét végén futótűzként terjedt a médiában a hír, hogy egy 45 éves sorozatgyilkos, akit 1994-ben öt gyilkosság elkövetése miatt életfogytiglani börtönre ítélt a bíróság, és akit „példás magaviseletéért” 2019. májusban feltételesen szabadlábra helyeztek, egy évvel a szabadulása után benzinnel locsolt le és felgyújtott egy 17 éves lányt.

Az adevarul.ro tájékoztatása szerint az áldozat kritikus állapotban van, testfelületének 80-90 százaléka megégett, első-, másod- és harmadfokú égési sérülései vannak. A tudósító szerint az agresszor ismerte a lányt, korábban az apjával együtt dolgozott Hollandiában. 

A 17 éves áldozat néhány nappal ezelőtt erőszak és agresszív viselkedés miatt tett panaszt a férfi ellen. A rendőrség nem lépett, az agresszor meg péntek esete elment bosszút állni a testvérével és nagymamájával élő lányhoz. Az áldozat testvére szerint a férfi elmenekült, de közben azt kiabálta, hogy a lány megérdemli a sorsát. A férfit szombaton a rendőrség elfogta, őrizetben van.

Az agresszort tehát 1994-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, miután megölt négy embert, köztük egy terhes nőt. 2019-ben helyezték feltételesen szabadlábra.

A hatályos törvények értelmében az életfogytiglanra ítéltek 20 év börtön letöltése után kérhetik a feltételes szabadlábra helyezést jó viselkedés esetén. A lányt felgyújtó sorozatgyilkos bizonyára mintapolgárként viselkedett a börtönben, ha a Mehedinţi megyei törvényszék úgy látta, megjavult, és képes beilleszkedni a társadalomba. Aki szabadulása után összebarátkozott a 17 éves lány apjával, majd mivel az „fájdalmat okozott neki”, amikor panaszt tett ellene, egyszerűen felgyújtotta. 

Az eset döbbenetes, de nem egyedülálló. Találkoztunk már furcsa bírósági ítéletekkel és rendőrségi hanyagsággal is. (A Caracal-ügyben Alexandra is hiába hívta a 112-est, a rendőrséget nem érdekelte a dolog.) Sok olvasói panasz érkezik akár a szerkesztőségünkbe is a bíróságok elfogultságáról. Sokan egyenesen azt állítják, hogy a törvények és bíróságok a bűnözőket védik.

Érdekes és sokatmondó adat, hogy évek óra a román állam ellen folyik a legtöbb eljárás az Emberi Jogok Európai Bíróságán, a román állampolgárok által benyújtott panaszok a nyilvántartott ügyek több mint 17%-át képezik.

A „mintapolgár” valószínűleg visszatér a sittre, aztán majd reklamálhat a börtönviszonyok miatt. De ki szolgáltat igazságot a 17 évesen tönkretett lánynak?