2020. november 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem fogtak neki az intenzív terápiás részleg építésének

Az egyre rosszabbul alakuló járványhelyzet közepette országszerte az intenzív terápiás helyek hiányával küszködnek a kórházak, a lehetőségek függvényében mindenütt igyekeznek bővíteni a helyek számát. A napokban a Maros Megyei Sürgősségi Kórház is erre kényszerült, emellett folyamatban van az intenzív terápiás helyek számának megduplázása az orvosi egyetem sportcsarnokában kialakított háttérkórházban. Ám a Marosvásárhelyi 1-es Számú Fertőzőklinika udvarára tervezett intenzív terápiás részleg építése a mai napig sem kezdődött el, a minisztérium ugyanis nem gondoskodott a finanszírozásról. 

A Marosvásárhelyi 1-es Számú Fertőzőklinika intenzív terápiás részleggel való bővítését jelentette be Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke március végén, a koronavírus-járvány kitörése után. A részlegnek otthont adó új épületet a fertőzőklinika udvarára tervezték a súlyos állapotú, koronavírussal fertőzött betegek ellátására. A tervek szerint az új szárny 1362 négyzetméter felületen 19 kórtermet foglalna magába, 33 intenzív terápiás ággyal. Tavasszal gyors léptekkel elindult a folyamat, a marosvásárhelyi és kolozsvári tervezőmérnökökből álló csoport rekordidő alatt készítette el a műszaki dokumentációt, és olyan korszerű építkezési technológiát javasolt, ami lehetővé tette volna, hogy az épület néhány hónap alatt elkészüljön. 

A megyei önkormányzat minden szükséges lépést megtett, előkészítették a dokumentációt, már csak a minisztérium döntése hiányzott, hogy a beruházás megvalósuljon, ugyanis az Egészségügyi Minisztériumtól és a fejlesztési szaktárcától kérték, hogy hagyja jóvá a klinikai részleg építésének a finanszírozását. Bár azóta több mint fél év eltelt, és országszerte egyre nagyobb gond az intenzív terápiás helyek hiánya, az építkezést a mai napig sem sikerült elkezdeni. 

Lukács Katalin, a Maros Megyei Tanács sajtószóvivője elmondta, még a tavasszal elkészült a terv, megkapták az urbanisztikai engedélyt, megszerezték az építkezési engedélyt is, majd elküldték a dokumentációt Bukarestbe, a minisztériumhoz, és finanszírozást kértek rá. A nyár elején a minisztérium egyes szakosztályai többször is kértek pluszadatokat, kiegészítést, amit a megyei önkormányzat el is küldött. Augusztusban kiderült, hogy könnyűszerkezetű építményt nem tudnak finanszírozni, ezért módosították a terveket, de azóta nemhogy támogatás, semmiféle hivatalos átirat nem érkezett a szaktárcától.


A háttérkórházban bővítik a helyek számát 

A fertőzöttek számának folyamatos növekedése miatt a lehetőségek függvényében a Maros megyei egészségügyi intézmények is próbálják növelni az intenzív terápiás helyek számát. A napokban a helyi sajtóban napvilágot látott hírek szerint hat ággyal bővítették a Maros Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház intenzív osztályát, valamint további 14 ágyat helyeztek el a koronavírusos betegek kezelésére kialakított részlegen. Amint arról korábban beszámoltunk, az egészségügyi miniszter ígéretet tett arra, hogy a marosvásárhelyi orvosi egyetem sportcsarnokában berendezett háttérkórház intenzív terápiás ágyszámát megduplázzák, azaz húszról negyvenre nő az egység kapacitása, ahol többnyire más megyéből ideszállított betegeket kezelnek. A bővítés folyamatban van, tíz ágyat üzembe helyeztek, újabb tízet várhatóan a hét második felében fognak. A Maros Megyei Klinikai Kórházhoz tartozó intenzív terápiás részlegen 15 ágy áll a súlyos állapotban lévő koronavírusos betegek rendelkezésére. 

Fotó: Nagy Tibor