2019. augusztus 17., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Őrizetbe vették azt a 20 éves fiatalembert, akinek üldözése során

a Maros megyei Magyarón egy helybéli nőt lőtt meg egy marosvécsi rendőr február 8-án, pénteken este. Az 59 éves áldozatot életveszélyes állapotban szállították kórházba, azóta mesterséges kómában tartják. 


A kórház elzárkózik a tájékoztatástól

Az áldozat férjét és fiát – id. és ifj. Lovász Józsefet – arról kérdeztük, hogy kaptak-e kellő tájékoztatást az idegsebészet szak- embereitől, illetve a rendőrség képviselői közül megkeresték-e, legalább együttérzésükről biztosítani, amint hasonló esetben volt rá példa. A kétségek közt őrlődő család sajnos semmilyen információval nem rendelkezik, az influenza miatti karanténra hivatkozva a kolozsvári idegsebészet elzárkózik a kommunikációtól és a látogatás lehetőségétől. A férj kapott egy bizonyos kódszámot, amely révén állítólag a műtétet végző orvossal tarthatta volna telefonon a kapcsolatot, de próbálkozásai szerre sikertelennek bizonyultak. Pedig ilyen esetben a családnak bármilyen információ léleksimogató lehetne, hiszen, mint mondják, csak azért imádkoznak, hogy az életét megmentsék, és továbbra is maguk közt láthassák. Az áldozat fia, Lovász József elmondta, hogy édesanyja mesterséges kómában van, és az intézkedések nyomán csak az édesapjának nyújthat felvilágosítást a szakorvos, mivel bűncselekmény gyanújával kezelik az ügyet. Amint mesélte: „a tegnap is felmentünk Kolozsvárra, de nem engedtek be hozzá, csak édesapám mehetett be, ő is csupán ötpercnyire. Pedig mi, a gyermekei két-két perccel is megelégedtünk volna, hiszen a tragédia óta nem láthattuk, de nem engedtek a közelébe sem. Érthetetlen ez a hozzáállás, hiszen egy gyermeknek is épp annyira fáj az édesanyja, mint a férjnek, mégsem láthatjuk, és nem ő követett el bűncselekményt, hiszen ő az ártatlan áldozat…” – mondta kétségbeesve az áldozat egyik fia.

Azon a szerencsétlen pénteki estén a négygyermekes, nyolc unokát nevelő édesanya és nagymama a szomszédban járt egy idős asszonynak segíteni, családi házuktól harmincméternyire lehetett, amikor a lövés eldördült. A golyó az áldozat jobb füle tövénél oldalt hatolt be, a fülcimpáját és fülbevalóját is leszakította, majd a nyakcsigolyába fúródott, ezért kellett a kolozsvári idegsebészetre szállítani, ahol megműtötték. 


Őrizetbe vették a menekülő sofőrt

A magyarói autós üldözéskor életveszélyes sérüléseket szenvedett vétlen áldozatról szóló esemény kapcsán a rendőrség sajtóosztálya február 11-én, hétfőn 17.39 órakor az alábbi tájékoztatást tette közzé:

„A folyó év február 8-i eseményt követően, amikor a marosvécsi 6-os számú rendőrőrs munkatársa tüzet nyitott egy személygépkocsira, amelynek nyomán a golyó célt tévesztve egy 59 éves magyarói illetőségű nőt fejtájékon talált, a következő fejleményekről számolhatunk be: február 11-én a Szászrégeni Bíróság Melletti Ügyészség elrendelte egy 20 éves ratosnyai fiatalember 24 órás őrizetbevételét, kettős bűncselekmény elkövetésének vádjával. Az esetet az ügyészség vizsgálja.”

A hétfői lapszámunkban beszámoltunk a szerencsétlenül járt magyarói 59 éves nőről, akit rendőri intézkedés nyomán ért golyó. Február 8-án, pénteken este egy személygépkocsi nem állt meg sem a szászrégeni rendőrök rutinellenőrzésére, sem a marosvécsi rendőrőrs munkatársainak jelzésére. A menekülés miatt lövöldözésre került sor, az autóra hat lövést adott le az intézkedő rendőr, de értesüléseink szerint egyetlen lövedék sem találta el a járművet, egy gyanútlan járókelőnek azonban életveszélyes sérüléseket okozott. Az eszméletlen áldozatot a kolozsvári idegsebészetre szállították, állapota válságos. A Maros megyeiek emlékezetében elevenen él a 2017 októberében történt tragédia, amikor a beresztelki erdőben egy szászrégeni fatolvajt lőtt fejbe egy rendőr. A belügyisek háza táján gond lehet a gyakorlati oktatással. 

Frissítés (2019 február 12., 16,40):

Február 12-én a 20 éves menekülő ratosnyai sofőrrel szemben az ügyészség bűnügyi felügyeletet és harmincnapos lakhely-elhagyási tilalmat rendelt el.

Kapcsolódó cikkek:

A DREAM projekt eredményei

2019-07-31 14:47:34 // -

Új kilátások az autizmus spektrumzavarral élő gyerekek kezelésében

Kassák Lajos: A csöndes tó

2019-07-26 12:32:24 // -