2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Két nap alatt két emberélet

Bár ez a sürgető probléma többször, több helyen elhangzott, vasárnap megyénkben újabb emberáldozatot követelt a Gernyeszeg községi Marostelek határában a vérmedve. Az állat egy juhokra vigyázó 80 éves embert ölt meg különös kegyetlenséggel, és hurcolta a megcsúfolt holttestet a közeli erdőbe. A történtek kapcsán hívta össze a sajtó képviselőit tegnap Kolcsár Gyula, Gernyeszeg község polgármestere. Meghívottai: Kolcsár Károly parlamenti képviselő, Péter Ferenc, a megyei tanács elnöke, Cristian Chirteş liberális szenátor, Ervin Molnár képviselő, Ioan Lazăr, a megyei vadásztársulás elnöke, valamint sok felháborodott kárvallott és állandó félelemben élő lakos az említett településekről.

Odajutottunk, hogy Romániában a medve fontosabb, mint az ember, és rettegni kell tőle bizonyos településeken. A megszaporodott medveállomány egyedeinek rendszeressé vált támadása hiába okozza egyre több ember halálát, megnyomorítását, a termény tönkretételét, hiába tudja mindenki, hogy az egyetlen megoldás az állomány csökkentése lenne, ezen a téren nem történik semmi. Holott 2016 óta, amikor törvénnyel tiltották meg a medvék kilövését, mára már tarthatatlanná vált a közép-erdélyi megyék helyzete. Ma úgy élünk, mintha mi lennénk állatkertben, a medve nap mint nap garázdálkodik, lovakra, juhokra tört rá a tegnap éjszaka is, amit nem lehet szó nélkül hagyni. Bár Románia alkotmánya szabályozza állampolgárainak az élethez, a testi épséghez való jogát, Gernyeszeg község falvaiban egyre rosszabb a helyzet. Emiatt sürgősen ki kell egészíteni a vonatkozó kormányrendeletet azzal, hogy nemcsak a belterületen lehessen kilőni a gyakori vendégnek számító vérmedvét, hanem a külterületeken is, hogy a szabadon tartott állatok és az azokat őrző emberek se válhassanak áldozattá. Vagy talán a mezőgazdaság, az állattenyésztés tönkretételét akarják, azt, hogy az emberek eladják a földjüket, állataikat, és bérmunkásnak szegődjenek el külföldre? – hangzott el többek között Kolcsár Gyula polgármester és Kolcsár Károly képviselő beszédében. 

Fotó: Nagy Tibor


Ezekben a napokban két életet követelt a medvék támadása megyénkben, ahol további 134 súlyos eset történt, és 2017 óta 1048, medvék okozta kárt vettek nyilvántartásba – mondta Péter Ferenc. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, amit a kárvallottak bejelentenek, mivel sokan nem tudják bizonyítani a történteket. A helyiek hozzászólásából kiderült, hogy hiába állítják össze az elszenvedett kárral kapcsolatos dossziét, a hatóságok, olyan címen, hogy nem tartották be a törvényeket, visszautasítják a kérésüket.

Tovább nem lehet tűrni a kialakult helyzetet, közösen és határozottan kell fellépni, hogy megváltozzék a közvélemény, amely a kevésbé vagy egyáltalán nem érintett területeken a medvék pártján áll – hangsúlyozta a megyei tanácselnök. Nem az a baj, hogy kivágtuk az erdőket, mert az erdőalap sokkal nagyobb, mint ezelőtt ötven évvel. Véleménye szerint elfogadhatatlan, hogy a medve, amelynek nincs ellenfele, embert öljön, ezért azokat a medvéket, amelyek bejárnak a településekre, el kell távolítani. Bár megszaporodtak a támadások a székelyföldi településeken, augusztus végétől nehezebb lesz a helyzet, hiszen a barna medvének még több táplálékra van szüksége a téli időszakra, az idei bükkmakktermés pedig kevés. Üdvözölte a sürgősségi kormányrendeletet, ami szavatolja a lakott területen való veszély elhárítását, és már meg is jelent a Hivatalos Közlönyben. Itt azonban nem lehet megállni, újabb lépések szükségesek az egyensúly megteremtése érdekében. 

A kés csontig hatolt – fogalmazott Cristian Chirteş liberális szenátor, aki erdőmérnökként fejtette ki véleményét a vadállomány szabályozásáról, mint aki részt vett a barna medvével kapcsolatos kutatási programban. 

A medve, nem lévén ellensége, olyan mértékben szaporodik, ahogy azt az ember lehetővé teszi. Bár a II. világháború után 600 egyedből állt az ország medveállománya, jelenleg 10-12.000 körül van. Chirteş megcáfolta, hogy az erdőségek felülete csökkent volna, és az sem igaz, hogy az emberek leszedik az erdei gyümölcsöt, mert a leszüretelt erdei gyümölcs mennyisége ma hússzor kevesebb, mint húsz évvel ezelőtt. A medve intelligens, mindenevő állat, amely, ha rájön, hogy könnyebben jut táplálékhoz, kihasználja a lehetőséget, és ha elfoglalt egy területet, onnan magától nem megy el. Egy városi tömbházból kedves állatnak tűnhet, de akik vidéken élnek, tudják, mire képes, ezért szakemberként az utóbbiak pártjára kell állni. 

2016 óta, amikor a Cioloş-kormány megtiltotta a medvék kilövését, olyan mértékben elszaporodtak, hogy országszerte az utóbbi években húsz embert öltek meg, 280 személyt csonkítottak meg, több mint 36.000 kárt jelentettek, és 14.000 kártérítési dossziéból mindössze ötezret rendeztek sok millió eurót kifizetve.

2016-ban a román kormány hibásan értelmezte az uniós élőhelyvédelmi irányelv 16. cikkelyét, amely megtiltja a védett állatok közé sorolt barna medve befogását és megölését. Ugyanakkor el lehet térni ettől az előírástól, ha a közegészség és a közbiztonság forog kockán, valamint az állatállomány, a termés vagy más típusú tulajdon, illetve a természet károsodásának a megelőzése érdekében. Miközben a többi európai ország szabályozta a medveállományt, ezt Románia teljes mértékben meggátolta. A szenátor ígéretet tett, hogy kollégáival figyelmeztetni fogják a kormányt az élőhelyvédelmi irányelv helyes alkalmazására. 

A vadásztársaság képviseletében Ioan Lazăr elmondta, hogy Gernyeszeg község területén korábban nem élt egy medve sem, hiszen természetes élőhelyüket a hegyek és a hegyekhez közeli dombok erdei képezik, jelenleg azonban 30-40 példány garázdálkodik, ezért várják már azokat az utasításokat, hogy kilövéssel szabályozzák az állományt, és ne a medve, hanem az emberi élet legyen a fontosabb. 

A beszélgetés végén több panasz is elhangzott, és érdeklődésünkre Szabó Ferenc kisillyei lakos elmondta, hogy abbahagyja a mezőgazdálkodást és az állattenyésztést, mert már tűrhetetlenné vált a helyzet. Szavait képekkel is igazolta a szétmarcangolt kocákról, amelyeket az istálló ablakán bemászva sebesített meg a medve, aminek már a villanypásztor sem jelent akadályt. A sajtótájékoztatót megelőzően helyi lakosok számoltak be arról, hogy Kisillyében és Telegden már nappal is félnek kimenni az utcára vagy a kertbe, mert a medvék előtt nincs semmilyen akadály. 

Illusztráció

Fotó: Nagy Tibor