2020. augusztus 13., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Interaktív gyerekelőadás

Érdekesnek ígérkező előadást lát vendégül március elején a marosvásárhelyi Jazz&Blues Club. Egy olyan interaktív produkciót, amely a népzene, a népi hagyományok mentén emel ki emlékeket a kollektív tudatalattiból, és szól (elsősorban) a gyerekközönséghez.

Az interaktív gyerekjáték (…menjünk medvét vadászni) a Kárpát-medencei népi hagyományok mellett a szibériai népek hagyományát hozza be a virtuális mesejátékba. A mű kiindulópontjai Lükő Gábor összehasonlító néprajzkutatási munkái, valamint azok a medvés szokások, amelyeket leginkább a Tatros menti, ma már asszimilálódott népek őriztek meg a keleti múlt homályából.

A medve nem játék című produkció az Égvilág együttes gyermekműsora. A gyermekműsor elsősorban 4-10 éves gyerekeket szólít meg, de nem föltétlenül. Jellegében tematikus koncert, mesével átszőve. Főszereplője a medve és annak misztikuma. A produkció játékba burkolva viszi közel a gyermekeket a természethez, és vezeti be a Kárpát-medence népeinek hagyományaiba. Az alkotók egy olyan, eredeti népszokást mutatnak be – a medvetáncoltatást –, melyet a Kárpát-medence több népe máig őriz. Az ősi rituális tánc lényege a természet megszelídítése. E szokások, valamint a medvével kapcsolatos gyerekjátékok alkotják a műsort, amely a gyermekek interaktivitásának köszönhetően mindegyik előadás esetében egyedivé válik. 

Az együttes népzenei alapokból gazdálkodik, de a megszólaló népzenei témák mellett helyet kap a rögtönzött zene, modern elemekkel. Produkciójuk hangzásbeli hagyományhűségét az autentikus hangszerek és az ezeken való hiteles játékmód szavatolja – áll a produkció ismertetőjében. 

A produkcióban fellép Kovács Linda (ének), Ségercz Feri (furulya), Ticusan János (gitár), Vitályos Lehel (nagybőgő) és Ferencz Áron (ütőhangszerek). Az előadásra március 4-én, szerdán délután 6 órától kerül sor, ezt a gyerekkoncertet 21 órakor felnőttkoncert követi ugyanott.