2019. augusztus 18., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Április 25-én a Kultúrpalota nagytermében tartották meg

a 28. nemzetközi magyar matematikaverseny nyitóünnepségét. A vetélkedőn 280 diák és 80 tanár vesz részt a Kárpát-medence magyar iskoláiból. Az esemény nem egy egyszerű verseny, hanem a matematikatudományok ünnepe itt, Marosvásárhelyen – hangsúlyozta Mátéfi István, a vendéglátó Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója. 

Beszédében szeretettel köszöntötte a verseny résztvevőit abban a városban, ahol Bolyai János, az egyik legismertebb magyar matematikus, a magyar és az erdélyi tudományosság kiemelkedő személyisége tanult és tevékenykedett, aki a nemeuklideszi geometria felfedezésével megnyitotta az utat az emberi gondolkodás előtt a tér másként való felfogására.

Mivel a rendezvény több intézmény közreműködésével és egy elszánt csapat munkája nyomán jött létre, a házigazda köszönetet mondott a román oktatási minisztériumnak és a magyar nemzetpolitikai államtitkárságnak a szervezésben nyújtott nagymértékű anyagi támogatásért. 

A rendezvényt köszöntötte Péter Ferenc megyei tanácselnök, Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Fodor József, az Oktatási Minisztérium kisebbségügyi főosztályának tanácsosa, Macarie Ioan főtanfelügyelő és dr. Dávid László professzor, a Sapientia EMTE rektora, az értékelő bizottság elnöke. 

Fotó: Nagy Tibor