2021. november 28., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem zárt be végleg a Művész mozi!

Nagy port kavart a Facebookon a hír, miszerint Marosvásárhely egyik (és egykoron legnépszerűbb) filmszínháza, a Művész mozi bezárt. E tényt a filmszínház közösségimédia-oldalán közölték november ötödikén, november hetedikén pedig a mozi tulajdonosa, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal is megerősítette a saját Facebook-profilján, igaz, ott hozzátették a nem elhanyagolandó mondatot: hogy nem véglegesen.

Amint azt a hivatal oldalán olvashatjuk, „a Művész mozi városunk egyik jelképe. 61 évvel ezelőtti megnyitása óta a hetedik művészetnek ad otthont. A filmszínház az elmúlt években kulturális központtá nőtte ki magát, és számos művészi eseménynek adott otthont, a független és tematikus filmfesztiváloktól kezdve a toleranciát, a sokszínűséget és az emberséget népszerűsítő kulturális rendezvényekig. Ma a kulturális intézmény bezárja kapuit, de nem véglegesen! Reméljük, hogy a mozi a lehető legrövidebb időn belül újra megnyílik, a jelenlegi szabályoknak eleget téve. A bezárásnak sokféle oka van, közülük az egyik a világjárványhoz köthető, és az ebből adódó nézőszám csökkenéséhez. Ugyanakkor a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem kifejezte azon szándékát, hogy átvegye és korszerűsítse a létesítményt, és a filmművészet laboratóriumává alakítsa. A Művész mozi városunk egyik szimbóluma, és az is marad. Célunk, hogy az intézmény fennmaradjon, és országos érdekeltségű moziközponttá váljon.” 

A közösségi média áldott és átkos korában természetesen elkezdődött az online hiszti, sokan az értékes örökség megpecsételődött sorsát siratják, mások úgy gondolják, hogy az egyetem átvételi szándéka csupán porhintés. A dolgok tisztázása végett dr. Balási Andrást, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektorhelyettesét kerestük fel, és nekiszegeztük a kérdést: igaz-e, hogy a felsőoktatási intézmény átvenné a Művész mozi működtetését, és ha igen, mire használnák, illetve milyen terveik vannak vele?

– A hír igaz. De rögtön kiemelném, hogy maradna a mozi régi rendeltetése úgy, ahogyan az eddig is volt, ezenkívül pedig különböző, kicsi stúdiókat is kialakítanánk. Egyelőre a jogi részénél tart a folyamat. Én is hallottam a rémhírekről, amelyek a városban keringenek, miszerint be akarjuk zárni a mozit. Ez nem igaz. 

Fotó: Nagy Tibor


– Jogilag ezt hogy lehet megoldani? Bérelné az egyetem az épületet?

– A polgármesteri hivatallal közös egyezség alapján működtetnénk úgy, ahogyan ez a Pálffy-ház esetében is történt. Az egy romokban lévő ingatlan volt, amelyet több évre megkaptunk, azzal a feltétellel, hogy felújítjuk és működtetjük. Ez meg is történt. A mozira is ráfér egy renoválás, főleg a felszerelések felújítása. De, mint mondtam, a rendeltetése meg fog maradni. Van egy cég, amely eddig is működtette a mozit, és hozta a filmeket, ezzel a céggel újra kell tárgyalnunk mindent. E céggel a polgármesteri hivatalnak van szerződése, mi ezt a szerződést átvesszük, de újratárgyaljuk a feltételeket, és remélhetőleg sokkal színesebb, gazdagabb lesz a kínálat. Jelenleg a szerződés előkészítésénél tartunk, az átvételről még szavaznia kell a helyi tanácsnak. Ez egy projekt, egy terv, ami összefüggésben áll az egyetem film és média szakával is, azzal, hogy nekünk van ilyen típusú képzésünk, vannak ezzel foglalkozó szakembereink, és minden rendelkezésre álló helyre szükségünk van ahhoz, hogy bővíthessük az oktatási kínálatunkat.

– Ezek szerint oktatási tevékenység is zajlana a moziban?

– Ott három terem van, még meglátjuk. Ezt kicsit túlzó így megfogalmazni: a legnagyobb csoportunk létszáma tizenkét fő, ennél többen nem lesznek egy kurzuson. De ez még a jövő kérdése. Úgy érzem, hogy a város új vezetése jobb kezekbe akarja adni a mozit, mint ahol az eddig volt. Nekünk van erre kapacitásunk, a minisztériumhoz is fordulhatunk, ha kell, és elképzelhető, hogy a tanügyminisztériumnak több anyagi forrása és lehetősége van egy ilyen intézmény fenntartásában segíteni, mint egy aránylag közepes nagyságú városnak. 

– Ha sikerül megvalósítani az elképzelést, milyen jellegű filmeket láthat majd a közönség, van erre elképzelés?

– Mint említettem, egy cég foglalkozik ezzel, mi igyekszünk majd még gazdagabbá tenni a kínálatot, persze itt jogdíjkérdésektől egyebekig sok minden fölmerül. Nekünk volt egy hasonló, nagyon nagy sikerű kezdeményezésünk a Stúdió Színházban a kétezres évek közepén, amelynek keretében művészfilmeket játszottunk, és minden vetítés előtt volt egy filmismertetés, utána pedig beszélgetés. Egy idő után nem volt már hely a nézőtéren, annyi volt az érdeklődő. Egy ilyen projekt is elképzelhető, és nem kell arra gondolni, hogy egy patinás intézményt megszüntetünk, a helyén pedig kétszáz fős kurzusokat tartunk a hallgatóinknak, hiszen a teljes magyar tagozat mindössze kétszáz fős…

– Ha megszavazza a tanács, és sikerül elindítani a projektet, körülbelül mikor kezdődhet ezen új fejezet a Művész mozi életében?

– Sajnos úgy emlékszem, hogy Romániában élünk, ezért nem tudom ezt most megmondani, de nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy ha átvesszük, előbb-utóbb ismét kinyit a mozi, terveink szerint több filmmel, jobb technikai felszereltséggel. Úgy, ahogy létrehoztuk például az Eminescu utcai oktatási központunkat, amelynek most már hat állandó alkalmazottja van, ahogy elindítottuk a kutatóintézetünket, vagy működtetjük a Pálffy-házat, szép lassan erre is sor kerül. Meg kell pályázni az összegeket – sok, különböző fejlesztési pályázat elérhető számunkra, mi ezeken általában részt veszünk, és nyerünk is. Így hoztunk létre egy tanácsadói laboratóriumot, ahol statisztikákat tudunk készíteni, illetve a szuperül felszerelt kutatóintézetet is. Ezeket mind pályázatokon keresztül sikerült megvalósítani, minisztériumi és kormánykeretekből, valamint európai uniós pénzekből. Úgy érzem, hogy szépen, lassan, nyugodtan meg tudjuk csinálni ezt is. Nem látok más intézményt a városban, amelyik jobban tudná működtetni a mozit, mint mi.