2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A külügyminisztérium nyomatékosan kéri a román állampolgárokat, hogy ne utazzanak Oroszországba, csak ha feltétlenül szükséges, az Orosz Föderáció területén tartózkodó román állampolgároknak pedig azt ajánlja, hogy mielőbb hagyják el az országot a még közlekedő kereskedelmi repülőjáratokkal. 

Hétfői közleményében a külügyi tárca emlékeztetett arra, hogy az Ukrajna elleni orosz katonai támadás miatt Románia február 26-án lezárta légterét az orosz légitársaságok előtt, és utóbb a többi EU-tagállam is hasonlóan járt el. Az európai légitársaságok így felfüggesztették Oroszországba tartó vagy az orosz légtéren áthaladó járataikat. Ilyen körülmények között, és annak figyelembevételével, hogy a térség biztonsági helyzete „rendkívül feszült és előreláthatatlan”, a hatóságok az Orosz Föderáció elhagyását javasolják a román állampolgároknak a még közlekedő kereskedelmi járatokkal. 

Oroszországból jelenleg Isztambulba vagy Dubaj érintésével lehet hazarepülni. Szárazföldön az Észtországon keresztül vezető útvonalakon lehet hazajutni – tájékoztatott a külügyminisztérium. 

Az Oroszországban tartózkodó román állampolgárokat nyomatékosan kérik, hogy regisztráljanak a www.econsulat.ro platformon, itt: https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza

A román állampolgárok konzuli segítséget kérhetnek a moszkvai román nagykövetségen a következő telefonszámokon: +7-499-143-0427; +7-499-143-0350, Románia szentpétervári főkonzulátusán: +7-812-312-6141 és Románia rosztovi főkonzulátusán: +7-863-283-1015.

A vészhelyzetben lévő román állampolgárok a moszkvai román diplomáciai képviselet segélyhívó telefonszámát is használhatják: +7-916-017-9882, a szentpétervári konzuli hivatal segélyhívó telefonszámát +7-965-777-4338 és a rosztovit: +7-909-437-7222.

A külügyminisztérium ugyanakkor a http://moscova.mae.ro, http://sanktpetersburg.mae.ro, http://rostov.mae.ro, www.mae.ro webes felületek tanulmányozását javasolja az érintett román állampolgároknak. A www.mae.ro/app_cs alkalmazáson a biztonságos utazásról lehet hasznos információkat szerezni.