2019. december 12., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A minimális összegre, 50 ezer lejre bírságolta a megyei környezetvédelmi őrség a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalt, amiért a somostetői erdőben az ösvényt 2 méteresre akarta kiszélesíttetni, anélkül hogy lett volna rá engedély a Maros megyei környezetvédelmi ügynökségtől – nyilatkozta lapunknak Székely Annamária, a környezetvédelmi őrség igazgatója. A polgármesteri hivatal sajtószóvivője szerint semmi olyan munkálatot nem végeztek, ami károsította volna a környezetet. 

A volt számológépgyártól az állatkert irányában, az erdőn át kövezték le és szélesítették ki az ösvényt – a polgármesteri hivatal már tavaly nekilendült ennek a projektnek, akkor figyelmeztetést kapott a környezetvédelmi őrségtől, hogy szerezze be a szükséges környezetvédelmi engedélyt. Ezúttal már a munkagépekkel is nekifogtak a kivitelezésnek, emiatt most pénzbírságot szabtak ki, a minimális összeget, 50 ezer lejt – mondta a környezetvédelmi őrség vezetője, Székely Annamária. A jegyzőkönyvet tegnap kiállították, és postázzák a hivatalnak. A bírság része, hogy a polgármesteri hivatalnak vissza kell állíttatnia eredeti állapotába a szóban forgó ösvényt, s ha ez a megszabott határidőn belül nem történik meg, az érvényes törvénykezés értelmében a környezetvédelmi őrség bűnügyi feljelentést tesz. „A polgármesteri hivatalnak is, attól még, hogy az erdő tulajdonosa, be kell tartania az erdőgazdálkodási ütemtervet” – jelentette ki Székely Annamária. Ha a bírságot a hivatal 15 napon belül törleszti, a kiszabott összeg felét kell kifizetnie, de óvást is emelhet. 

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal szóvivője, Cosmin Blaga lapunk megkeresésére elmondta, még nem kaptak értesítést a bírságról. Hozzátette: a szóban forgó munkálattal nem okoztak környezeti károkat, a hivatal csupán sétánnyá akarta kiszélesíteni az erdei ösvényt, semmiképpen sem utat építettek volna. „Szomorú, hogy ebben a városban ha nem teszel semmit, baj, ha valamit teszel, az is baj” – közölte.