2021. november 28., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A vártnál jobb évet zárt az ipari park

A járvány miatt tavaly a gazdaság több szektorában visszaesés volt tapasztalható, a cégek nehezen vészelték át ezt az időszakot. Főként a vendéglátóipart, az idegenforgalmi cégeket érintették negatívan a járványügyi korlátozások. A Maros Megyei Tanács legutóbbi ülésén elfogadták a Marosvásárhelyi Ipari Park Részvénytársaság tavalyi pénzügyi jelentését. Ennek kapcsán kérdeztük Nagy Istvánt, a létesítmény vezérigazgatóját: milyen évet zárt az ipari park?

– A tavalyi év az ipari parkban a vártnál jobb volt, olyan értelemben, hogy a járvány miatt mindenhol széthullt vagy megállt a tevékenység; nálunk ez nem következett be, sőt, sikerült még két földparcellát bérbe adnunk ipari egységeknek, másrészt pedig az épületeinkbe bérlőket telepítettünk, mind az adminisztratív épület, mind az inkubátorház teljesen ki van használva. Ennek köszönhetően a tavalyi év gazdasági mutatói is jobbak voltak a vártnál. 


A profitot visszafordítják

– Hogyan alakultak a gazdasági mutatók?

– Mondhatok számokat, amelyek hivatalosak, de ezek nem egészen mérvadók, mert vannak könyvelési „bonyodalmak”, amelyek a múltból származnak, mivel a számvevőszéki határozatok miatt peres ügyek vannak a cégekkel, amelyek évek óta húzódnak. A határozatok alapján a cégeknek számlákat állítottunk ki – azok jövedelemként jelennek meg –, viszont ezeket a cégek nem fogadták el. Ahogy a peres ügyek lezárulnak, ezek az összegek vagy maradnak költségként, vagy – többnyire – jövedelemként jelennek meg. 2020-ban az összjövedelmünk 2,34 millió lej volt, a könyvelési profitunk pedig 1,17 millió lej. Tehát az ipari park profitot könyvelt el. A tavalyi gazdasági-pénzügyi jelentést a legutóbbi megyei tanácsülésen fogadták el. Az a döntés született, hogy a részvénytársaság nem oszt ki profitot a részvényeseknek, hanem a rendelkezésre álló összeget fejlesztésekre fordítja vissza, ugyanis az ipari park tovább szeretne terjeszkedni, és fejleszteni szeretné az infrastruktúrát. 


44 hektáron 13 cég 

– Mekkora területen hány céggel működik a park? 

– Pillanatnyilag 44 hektár területe van az ipari parknak. A területén most 13 cég működik, mindeniknek saját csarnoka van. Ezek a cégek eleinte bérelték a területet, de öt év bérlés és a befektetések befejezése után, azaz a termelőcsarnok megépítése után java részük megvásárolta a területet.

– Jóllehet az ipari park honlapján feltüntették az itt működő cégeket, mégis jó lenne ismertetni ezeket, mert nem mindenkinek világos, mivel foglalkoznak. Milyen profilú cégek működnek ott? 

– A Veritas bútorgyár telephelyén jelenleg a Hell Energy logisztikai bázisa, regionális raktára működik, ugyanis a bútorgyár bérbe adta a csarnokot. Elég nagy a forgalmuk, ha kinézek az ablakon, legalább 30 autót látok. A Mobexpertnek három cége is működik itt, az egyik a Sprint Investment 2000 Kft. logisztikai központ, ahová beérkeznek a termékek a Mobexpert cégcsoport hét bútorgyárából, s innen szállítják a készárut szerte az országba. Itt működik a Mobexpert két gyára is, a Mures Mex Rt. és a Confo Mex Kft. bútorgyár. Az ipari park területén van a ROMflag Kft. telephelye, ahol egyedi technológiával zászlókat, óriásbannereket gyártanak. Érdekességképpen említem, hogy a gépsoruk 38 méter. A termékek 90 százaléka exportra megy. Egy másik cég a Transilvania A3 Service Logistic Kft., amely gépjárműalkatrészek raktározásával és értékesítésével foglalkozik. Az EGS Euro Gas Systems Kft. román–amerikai közös cég először egy 12 ezer négyzetméteres területet vett bérbe, mostanra már közel 34 ezer négyzetmétert.Van két nagy gyártócsarnokuk, a cég nagy kapacitású gázkompresszorokat és -szárítókat gyárt. Olyan kaliberű cégeknek szállítanak, mint a Romgaz vagy a Gazprom.

A Hirschmann Automotive céget nem kell különösebben bemutatni. Van egy másik telephelyük is, a szentpáli hegyen. Ide épül egy második csarnok is. Ők gépkocsikhoz konnektikai elemeket, a kábelek csatlakozórendszereit gyártják. 

Továbbmenve, az AKSD Romania Kft. a veszélyes hulladékkal gazdálkodik, a tevékenységük nagy hányadát az egészségügyből összegyűjtött hulladék kezelése teszi ki. A telephelyen kezelik és semlegesítik a hulladékot, s szállítják el innen. Az Allcollors Serv ipari porfestöde, két létesítménye van az ipari parkban, ez is felfelé ívelő cég. A Sacons Kft. fémmegmunkálással foglalkozik, az autóiparnak rozsdamentes betéteket gyártanak katalizátorokhoz. Itt működik még az E.On cégcsoporthoz tartozó Delgaz Gridnek egy archívuma. Tavaly az ipari parkba költözött a vámudvar, ez magával hozta a vámügyi intézőcégeket is, az inkubátorház épületének egyik szintjét a vámhivatal, illetve a vámügyi intézők bérelik. 


1700 alkalmazott, akiket az egész megyéből toboroztak 

– Hány alkalmazottat foglalkoztatnak az ipari park területén? Hogyan látja, hogy fog alakulni a munkaerőpiac? 

– Körülbelül 1700 alkalmazott jár dolgozni az ipari parkba. Vannak olyan cégek, amelyek ha egy-egy projekten dolgoznak, több embert alkalmaznak, vagy munkaerőt bérelnek. A munkaerővel sokszor gond van. A már említett 1700 alkalmazottat az egész megye területéről kell „összeszedni”, mert a közelben nem akad ennyi munkás. Marosludas, Dicsőszentmárton környékéről, a Nyárádmentéről, a Mezőségről hozzák az embereket. 


Nyugati irányba terjeszkednének

– Milyen terveik vannak az ipari park további fejlesztését illetően? 

– A marosvásárhelyi ipari parknak sikerült olyan telephellyé válni, amely civilizált környezetet biztosít. Szándék lenne a fejlesztésre, van érdeklődés, de a vállalkozók, befektetők nem igazán mernek lépni, mert az ő szemszögükből nagyon kiszámíthatatlan a gazdasági helyzet. Létezik egy érvényben levő településrendezési terv, amely szerint az ipari park nyugati irányába, Szentpál felé a terület ipari területté van nyilvánítva. Abba az irányba szándékozunk terjeszkedni. A területek magánkézben vannak, ezeket meg kell vásárolni. Arra kell odafigyelni, hogy ne akadályozzuk egymást a repülőtérrel, hiszen a repülőtér is terjeszkedni szeretne – tájékoztatott Nagy István, az ipari park vezérigazgatója.