2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egy új tervezetben kivonná a prevenciós törvény hatálya alól az adóhatóság az új okos pénztárgépekkel való felszerelkezés elmulasztásának vétségét. Vagyis, ha ez az új előírás életbe lép, közel négyszázezer vállalkozásra lehetne figyelmeztetés helyett azonnal kiszabni nyolc-tízezer lejes bírságot, amiért nem szereztek be okos gépet. Szakiéknál a keménykedés megy, a munka már kevésbé.

Mert technikai szempontból nincs értelme az új okos pénztárgépek használatát erőltetni. Ezeknek a szerkentyűknek a bevezetését arra hivatkozva találták ki, hogy az új pénztárgépek majd közvetlen kapcsolatban lesznek az adóhatóság számítógépes központjával, és így könnyebben szemmel lehet majd tartani az adócsalásra vetemedőket. Ez elvileg nem is volt rossz ötlet, csakhogy az adóhatóság lemaradt a fejlesztéssel, a hat éve világbanki támogatás mellett nagy garral beharangozott digitalizálási projekt bedőlt, a támogatás jelentős részét visszaadták. Jó pár millió eurót azért sikerült a baráti kör tanácsadó cégeinek eltapsolni olyan tanulmányokért, melyek legjobb esetben porfogásra jók a fiókok mélyén, de ezen túl érdemi előrelépés nem volt az ügyben.

Elvileg az új rendszernek mostanság kellett volna elkezdenie működni, de ha ilyen tempóban haladnak tovább, a jövő évtized végére sem lesz semmi belőle a valóságban. Ám az érdektelenség és a hozzá nem értés kardjába dőlt digitalizálási projektben volt egy jókora üzleti lehetőség is, amit nem hagynak csak úgy veszni az okos fiúk. Ezzel az ürüggyel piacot lehetett teremteni az országban sok százezer ilyen okos kütyü eladásához, de van ám üzlet a karbantartásban is. Nem olcsó mulatság ez, főleg a kisebb vállalkozásoknak, egy ilyen szerkentyűért az olcsóbb árfekvésűekből választva is közel ezer lejt kell lepengetni, és nem uzsonnapénz a karbantartás sem. Az új gépek bevezetésének hadművelete tavaly indult, és mivel már akkor szóltak, hogy a bírságceruza vastagon fog majd, az idei esztendő elejéig több mint négyszázezer új gépet el is adtak. Üzembe ennek a mennyiségnek egyes adatok szerint még alig több mint a felét helyezték, tehát sokan konkrétan a bírságtól való félelem nyomása alatt okosodtak kasszailag. És még van közel ugyanennyi vevőjelölt okos gépre, akikre a most belengetett szabálymódosítással akarnak hatni. Persze, az utóbbi időben már határidőket sem emlegetnek arra, amikortól az ezekkel a kasszagépekkel való kapcsolatba lépésre megokosodik digitálisan a hatóság is. A lényeg az, hogy egyeseknek ebben a játékban kiváló üzlet van. Ha odafent úgy menne a munka is, mint az okoskodás, akkor olyan elmaradott népségeknek a bürokratái, mint a németek meg a japánok, szép hazánkba járnának szakmát tanulni.