2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Távirányított repülőmodell és drón fesztivál

Július 19-20-án a marosvásárhelyi régi repülőtéren tartja meg a második távirányított repülőmodell és drón fesztivált a Marosvásérhelyi Kulturális és Tudományegyetem. Erről tartottak az intézmény székhelyén tegnap délelőtt sajtótájékoztatót a szervezők: dr. Csegzi Sándor, az intézmény vezetője, Friedrik Lucian drónépítő és Buglea Ion, az egyetem munkatársa. 

Buglea Ion, dr. Csegzi Sándor és Fridrik Lucian 
 Fotó: Vajda György 


Dr. Csegzi Sándor elmondta, hogy a Marosvásárhelyi Kulturális és Tudományegyetem hiánypótló tevékenységet folytat. A fiatalokat a műszaki szakterület felé szeretné irányítani, ezen a téren szerveznek szaktanfolyamokat. Ennek az irányelvnek az alapján foglalkoznak a drónokkal is. A köztudatban a drónok leginkább mint repülő tárgyak ismertek, azonban a szaknyelvben minden távirányított, automata vezérlésű járművet drónnak neveznek. Az ilyen szerkezetek megépítése, kezelése komplex műszaki feladat. Ez a jövő! – hangsúlyozta az intézményvezető, aki elmondta, nemrég járt Mannheimban, ahol sofőr nélküli autóban ült. Ugyanakkor ma már a hadászattól a mezőgazdaságig igen széles körben elterjedt a drónhasználat. A kulturális és tudományegyetem a klímaváltozás hatásait vizsgálja ezekkel a szerkezetekkel. Tavaly szerveztek először fesztivált, ami igen nagy sikernek örvendett. Az idei rendezvény partnerei a helyi rendőrség, a Salvamont, az APIA Drons cég – az utóbbiak bemutatót tartanak arról, hogy milyen területeken lehet használni a drónokat. A szervezésről megtudhattuk, hogy a román repülésügyi hatóságtól is engedélyt kellett kérni, mi több, a hét végén más repülőgép nem szállhat fel és le a régi reptéren. A fesztivál érdekes mozzanata lesz a kerekasztal-beszélgetés a drónokra vonatkozó legújabb törvényről, amelyet Romániában is alkalmaznak. Ebben több szigorítás is szerepel, ugyanakkor figyelembe kell venni a drónröptetés, -használat etikai, erkölcsi oldalát is. 

Fridrik Lucian, az intézmény munkatársa elmondta, tavaly 22 pilóta 40 modellel vett részt a rendezvényen, az idén eddig 30-an jelentkeztek 50 modellel, és várhatóan még lesz benevező. A különböző típusú drónok mellett az érdeklődők nagy méretű (2,6 – 2,7 méteres szárnytávolságú) repülőmodelleket is láthatnak. Az ügyességi és egyéb bemutatók mellett lehetőség lesz – felügyelet mellett – kipróbálni a drónokat. Az egyetem ugyanis drónépítő, -kezelő tanfolyamot is szervez, és itt az érdeklődők belekóstolhatnak ebbe a hobbiba. Azt is megtudtuk, hogy mind a repülőmodellezés – amelynek több évtizedes hagyománya van Marosvásárhelyen –, mind a drónozás drága mulatság. A drónok ára elérheti az 5000 eurót, egy komolyabb repülőmodellé meg akár a duplája is lehet. Nyugaton van már drónkezelő szakma, így ebben a képzésben is elöl jár az intézmény. Valószínű, hogy a hazai jogszabály három kategóriát különít el: a házi használókat, a fotósokat, filmeseket és a profikat. Ez utóbbiak számára kell majd komoly képzéseket tartani, hiszen ők lesznek azok, akik a már említett gazdasági és egyéb területeken kezelik a gépeket. Érdemes azonban mindenkinek tanulmányozni az új jogszabályt, amelyről szó lesz a rendezvényen is, hiszen a drónröptetésnek igen szigorúak a feltételei, a kihágást akár szabadságvesztéssel is büntethetik. 

Nemcsak a látvány miatt érdemes tehát kilátogatni a hét végén a régi repülőtérre, hanem azért is, hogy előretekintsünk a jövő technológiájának alkalmazásában.