2021. december 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Évzáró az RMGE Marosnál

December 29-én, a járványra való tekintettel, zártkörű évzáró összejövetelt tartott Szovátán az RMGE Maros, amelyre az egyesület munkatársai, együttműködői, a gazdakörök vezetői, polgármesterek és a szakterületen dolgozó intézmények képviselői kaptak meghívást. Jelen volt dr. Sándor Tibor László, Magyarország bukaresti nagykövetségének gazdasági attaséja és rövid ideig dr. Vass Levente volt képviselő is. 

Fazakas Miklós, az RMGE Maros elnöke beszámolója előtt tolmácsolta dr. Torda Márta, a magyarországi Agrárminisztérium nemzetközi és Kárpát-medencei kapcsolatok főosztálya vezetőjének üzenetét, aki a járvány miatt nem tudott jelen lenni a rendezvényen. A szervezetnek címzett levélben egyebek mellett az állt, hogy a Kárpát-medencei gazdaközösségek a jövő fenntartható társadalmának az alapja olyan értékek mentén, mint a szeretet, a gondoskodás és az egymás iránti kötelezettségvállalás. 2020-at Magyarország kormánya a nemzeti összetartozás évének nyilvánította, 2020. június 4-én pedig a szétszakítás 100. évfordulójára emlékeztünk. A minisztérium nyolc tárgyalótermét a trianoni diktátummal külhonba került, egyet pedig anyaországi, a magyar történelem szempontjából meghatározó városról neveztek el, ezek: Kolozsvár, Székelyudvarhely, Kassa, Pozsony, Lendva, Beregszász, Szabadka, Kórógy és Sopron. Szintén a nemzeti összetartozás éve alkalmából fotópályázatot hirdetett a szaktárca, a beküldött képekből százat a főlépcsőházban kiállítottak, és fotóalbum is készült 100 év – 100 kép címmel. Az albumba az RMGE Marostól 16 képet választottak ki. 


A járvány miatt átrendeződtek ugyan a kapcsolatok, de a lehetőségekhez mérten a közös szakmai programokat fenntartotta a szaktárca. Folytatódott a 2018-ban elindított falugazdászprogram, az ehhez szükséges anyagi forrásokat előteremtette a minisztérium. Csatlakoztak a Magyarországon több éve sikeresen működő Vándorbölcső mozgalomhoz is, így a külhoni civil szervezeteken keresztül számos mezőgazdaságból élő családnak tudtak bölcsőt adományozni. Továbbra is eljuttatták a szervezetekhez a Magyarországon megjelenő szaklapokat. 

„Úgy gondolom, a Kárpát-medence egységében az egyik fontos pillér a gazdaság és az agrárium fellendítése. A gazdák számára a jövő a közösségi gazdálkodásban van, amely egyfelől összeszervezi az egyéni termelői kapacitásokat, másfelől a piacon képes megfelelő alkuerőt felmutatni mind az input oldalon, mind az értékesítést tekintve. A gazdálkodók a közösségalapú gazdálkodás keretében, szövetkezetek létrehozásával magasabb hozzáadott értékű agrártermékeket állíthatnak elő, és juttathatnak piacra.” Ezért is levelében a főosztályvezető asszony a szövetkezés fontosságát hangsúlyozta. Végül Wass Albert következő szavaival kívánt boldog új esztendőt a jelenlevőknek: „Az élet fontos dolgai nem azok, amiket általában fontosaknak tartunk. Pénz, pálya, haladás, siker, munka: ha arról van szó, hogy megtaláljuk magunkat ebben a világban s érdemesnek ítéljük benne a létezést, akkor ezek mind nagyon aprócska dolgok. Az érzések és a hangulatok a fontosak, melyek lelkünket színezik s a lelkünkön keresztül a világot is, melyben élünk.” 

dr. Sándor Tibor László


Az együttműködés fontosságát hangsúlyozta rövid beszédében dr. Sándor Tibor László, Magyarország bukaresti nagykövetségének gazdasági attaséja is, aki megköszönte a gazdáknak, hogy a járvány miatti nehéz évben kitartottak, helytálltak és végezték a társadalom számára oly fontos munkát. 

Annak ellenére, hogy valóban sok számítást, tervet keresztülhúzott a koronavírus-járvány, 2020-ban is gazdag volt a szervezet tevékenysége – mondta többek között beszámolójában Fazakas Miklós, az RMGE Maros elnöke. Majd néhányat felsorolt. Többek között megemlítette a Szülőföldön okosan! jelmondatú programot, amelynek keretében a falugazdászok 18 településen tartottak szakmai felkészítőket. Az RMGE Maros képviselői jelen voltak a budapesti Agro Mash szakkiállításon. A Sapientia EMTE kertészeti tanszékével közösen az édesburgonya termesztéséről tartottak gyakorlattal egybekötött képzést. Csíkfalván a tavaszi munkálatokról, a gyümölcsfák metszéséről tartottak előadást. Három helyszínen méhészeti tanfolyam is volt. A silócirok termesztéséről több mint 20 gazdát érintő gyakorlati képzést tartottak. Volt aratóünnep Fintaházán, szakmai tájékoztató a kombájn beállításáról, a len szakszerű aratásáról, és folytatódtak a felnőttképző (méhészet, zöldség-, gyümölcstermesztés, állattenyésztés) tanfolyamok is. A szervezet fotópályázatot hirdetett, amelyre 34 pályázó 103 képet küldött be. Megújult külsővel újraindították az egyesület honlapját. 

Fazakas Miklós


Segítették a tagokat, és nem csak a Pro Economica Alapítvány által meghirdetett pályázatok lebonyolításában. 827 pályázatot írtak, amiből 811 nyertes volt, az említett alapítvány által kért zálogjogbejegyzésben is közvetítettek. Decemberben 597 olyan gazdánál tartottak helyszíni ellenőrzést, akik sikeresen pályáztak valamilyen mezőgazdasági eszköz, munkagép, traktor beszerzésében. 

A kül- és belkapcsolati munkát illetően megtudtuk, hogy hét alkalommal hívták meg a szervezet képviselőit az ország legnagyobb szakmai szövetsége, a LAPAR találkozóira. Részt vettek Temerinben borversenyen, Budapesten a búza- és árpanapon, a 29. Farmer-Expo nemzetközi, mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállításon, a ZG Raiffeisen Technik – mezőgazdasági gépeket forgalmazó cég – gyakorlati bemutatóján. A tavaly csak a mintákat küldhették el a hagyományosan megszervezett szatymazi bor- és paprikamustrára, és az összes érmes (egy ezüst-, három bronz-) lett. 

Sikerült megtartani a Bekecs-tetőn a kilencedik gazdanapot, ahol tíz – a szakterületen kiválóan tevékenykedő – személynek átadták a Pro Agricultura Transilvaniae díjat. 

Az RMGE Maros is csatlakozott a Magyarok kenyere programhoz, amelyben Magyarországról, illetve a Kárpát-medence magyarlakta településein gazdálkodók ajánlanak fel búzát rászoruló gyermekeket segítő szervezeteknek. A marosi szervezet 28 településen szervezte meg a gyűjtést, és a Bekecs-tetőn ünnepségen öntötték össze az adományt. A 28 helységből 690 személy/család adományozott mintegy 20.000 kg búzát, 14.000 lej, 1.100.000 forint értékben. Emellett 12 kg méz is gyűlt. Az adomány különböző szociális intézményekhez került. Végül decemberben a Sapientia EMTE kertészmérnöki és tájépítész karával hat diákot tíz hónapon keresztül tanulmányi ösztöndíjban részesítettek. 

Fazakas Miklós felvázolta a jövőbeni terveket. Mindamellett, hogy az említett tevékenységeket folytatják, lépéseket szeretnének tenni a gazdák terményeinek értékesítése terén. Fel szeretnék lendíteni a Maros Gazda Kft.-t, nemsokára bevezetik a tagkártyát, amelynek tulajdonosa a partnercégektől kedvezményesen vásárolhat mezőgaz- dasági inputokat. 

Bevezetnék hivatalosan a Marosi Termék (Produs Mureşean) nevű tájjelegű eredetvédelmet, ami segíti a termelőket abban, hogy értékesítsék mezőgazdasági, élelmiszeripari cikkeiket. Úgy tűnik, végleg rendeződik a székház helyzete, és nagyszabású felújítást terveznek. Továbbra is erősítenék a szakmai információs hálózatot, mert csak az információkkal napirenden levő, szakmailag jól felkészült gazdák tudnak helytállni, és építhetnek versenyképes gazdaságot – mondta az elnök, hozzátéve, hogy a szervezet ebben kínál partnerkapcsolatot és vállal kül- és belföldi képviseletet, közvetítő szerepet a szakma és a döntéshozók között. 

Fotók: Ábrahám Szilárd