2021. május 16., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Totális háború dúl a hatalom háza táján. Kormányválság van, bár ezt próbálják tagadni egyesek. A kormány kínlódik, a kormánytagok egymást vádolják a kialakult helyzet miatt, az ellenzék, főleg a szociáldemokraták, előre hozott választásokat emlegetnek, de a vádaskodáson kívül nem mutatnak fel alternatívát sem az egészségügyi, sem a gazdasági válságra.

Egyébként a megoldások a kormányalakítás körüli vitákban sem körvonalazódtak, úgy általánosságban mindenki a reformok szükségességéről beszélt, viszont a kinevezéseknél a pártérdekeket tartották szem előtt. A koalícióban kezdettől érezhető volt a feszültség, szinte borítékolható volt a kormányválság. Ami nem sokáig váratott magára, bár egyelőre csak Vlad Voiculescu egészségügyi miniszternek és Andreea Moldovan államtitkárnak kellett távoznia a kormányból. Ami egyben azt is jelenti, hogy az USR–PLUS lett a bűnbak.

Az USR persze azonnal bejelentette, hogy megvonja a bizalmat Florin Cîţutól, ezzel próbálva belháborút kirobbantani a liberálisok között. Cîţu miniszterelnök nagyszabású politikai válságot idézett elő „a hiúság apró diadala” kedvéért, pedig ez elkerülhető lett volna, jelentette ki Dan Barna kormányfőhelyettes.

A válság győztese a Szociáldemokrata Párt lehet, amely a legkisebb erőfeszítés nélkül erősödik, miközben a koalíció tagjai egymás kinyírásával vannak elfoglalva. A PSD elnöke szerint „ha Iohannis nem képes ellátni közvetítő feladatát, az előre hozott választások kiírása marad az egyetlen megoldás. Ugyanis a parlament már nem tükrözi a nép akaratát, az emberek meggyőződtek arról, hogy mennyire ártalmas a PNL és az USR–PLUS a teljes társadalomra”.

Ilyen körülmények között az sem meglepő, hogy az emberek mind gyakrabban beszélnek összeesküvés-elméletekről, sokan még a vírus létezését is tagadják, mások biológiai háborút emlegetnek. Ezek az „elméletek” ellepik a közösségi hálózatokat. Immár nem csupán a futballhoz és a nőkhöz ért mindenki, hanem a koronavírus- járványhoz is.

Az embereket a (lét)bizonytalanság, a láthatatlan ellenségtől való félelem sarkallja hajmeresztő elméletek kiagyalására és kommentálására, főleg a névtelenség vagy álnév jótékony homályába rejtőzve.

Folyik a hiúság háborúja. A válság legnagyobb vesztese azonban – mint mindig – az egyszerű választópolgár.