2021. április 11., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megoldást ígérnek a munkanélkülieknek

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere, az alpolgármesterek, valamint az önkormányzat több képviselője hétfőn a Hidegvölgy lakóival találkozott. A romák azért hívták meg a város vezetőit, hogy ismertessék számos problémájukat, sérelmeiket, de főképp a köztisztasági vállalatnál megszűnt munkaviszonyuk miatt kialakult helyzetüket. A találkozón a polgármester biztosította a hidegvölgyieket, hogy a felvázolt problémákra mielőbb megoldást találnak. 


Sztrájkkal is fenyegetőznek 

Mint ismeretes, Marosvásárhely korábbi városvezetése a választási kampány hevében a Sylevy Salubriserv Kft.-vel olyan köztisztasági szolgáltatási szerződést kötött, amely több sebből vérzett. A szerződés visszásságait s az ebből adódó áldatlan helyzetet az elmúlt hetekben részletesen ismertettük olvasóinkkal. A lényeg az, hogy a város túlszámlázással vádolja a szolgáltatót, melynek eredményeként az egy évre megszabott keretösszeg fél éven belül „elfogyott”. 

A város szerint semmivel sem tartoznak sem a szolgáltatónak, sem a kerelőszentpáli hulladéktárolónak. Azonban a szolgáltató cég azt állítja, hogy a város jelentős összeggel tartozik neki az elvégzett szolgáltatásért. E konfliktusos állapot miatt Marosvásárhely új önkormányzati vezetése szerződésbontásra kényszerült a Sylevyvel, de a szolgáltatónak ezt követően is – a törvényes előírásoknak megfelelően – további 90 napig kötelessége elvinni a szemetet és takarítani az utcákat. A polgármester bejelentette, hogy a városi köztisztasági szolgáltatásra versenytárgyalást írnak ki, de az utcai takarítás átkerül a hivatal alárendeltségébe. Azok a munkások – egyesek szerint 120, mások szerint 200 munkás, főként hidegvölgyi lakók –, akik eddig a Salubriserv, majd a Sylevy Salubriserv cég keretében ellátták az utcai takarítás feladatát, munka nélkül maradtak. Ezért több ízben a polgármesteri hivatal előtti sztrájkkal fenyegetőznek. 


A hivatal hozzávetőlegesen 70 személyt alkalmaz

– A Hidegvölgy lakóinak elmondtuk, hogy a polgármesteri hivatal átveszi a város utcáinak takarítását, és ehhez munkaerőt kell alkalmazni. Pontos számot nem mondhatok, hogy a város hány személyt alkalmaz, de előreláthatólag körülbelül 70 munkásra lesz szükség. A marosvásárhelyi háztartási hulladék begyűjtésére a közeljövőben kiírásra kerülő versenytárgyalás nyertes cége is kell alkalmazzon embereket, mert munkások nélkül nem lehet biztosítani a szolgáltatást. Az a 120 ember, akiről szó van, újra munkába fog állni. Annak a körülbelül 70 embernek, akiket a polgármesteri hivatal utcai takarításra alkalmaz, hosszú távon garantált lesz a munkahelye, ugyanis a hivatal hosszú távú szerződést köt velük. A szóban forgó személyeknek eddig csak meghatározott időre szóló, havi alkalmazási szerződésük volt – tájékoztatott Marius Liebeg, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal sajtószóvivője, hozzátéve, hogy a köztisztasági feladatokat ellátó munkások számára nyilvánvalóvá kell válnia, hogy a hulladékbegyűjtés és -kezelés, az utcaseprés gépesítése folytán egyre kevesebb munkaerőre lesz szükség. Ezért szakmai képzéseken, átképzéseken kell részt venniük. Nagy munkaerőhiány van például az építőiparban, a munka nélkül maradtak ebben az ágazatban is elhelyezkedhetnek. 


A Sylevy egyelőre nem nyilatkozott

A hidegvölgyi köztisztasági munkások ügyében a Sylevy Salubriserv Kft. ügyvezető igazgatóját, Ilyés Tóth Botondot telefonon kerestük meg, azonban ő nem kívánt nyilatkozni, mondván, hogy pár napon belül a cég sajtótájékoztatót tart, s akkor ismertetik az álláspontjukat minden sajtóorgánummal. 

Forrás: a polgármesteri hivatal sajtóirodája