2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megérkezett a parajdi sóbányához az a különleges műszaki csapat, amely megpróbálja az egy hete történt vízbefakadást megszüntetni. A hétvégén is dolgoztak rajta – értesültünk Sebestyén Józseftől, a sóbánya műszaki igazgatójától.

Folyamatosan dolgoznak a befakadt víz ellenőrzött eltávolításán, közben egy szintetikus folyadékot fecskendőznek be a repedésekbe, vízfolyásokba. Ezzel sikerült is valamennyire csökkenteni a beszivárgó víz hozamát, de még mindig folyik – tudtuk meg szombat délután. Látják a műszaki folyamat lépéseit és a beavatkozás végét, előbb-utóbb megszüntetik a beszivárgást, de ez nem egyszerű – tette hozzá a szakember, aki kifejtette: a befecskendőzött folyadék a vízzel érintkezve habbá változik, majd fokozatosan megszilárdul, és eltömíti a réseket.

A talajvíz szivárog – mondta el Sebestyén József, ugyanis tudomásuk van arról, hogy a földfelszín alatt 70-80 méterrel talajvíz van, ez okozta az egy héttel ezelőtti iszapbefakadást mintegy 50 méterre a bánya bejáratától. 

A műszakiak először a vízszivárgást kell megállítsák, utána betonköpenyt húznak a víztömeg köré mintegy 15 méter hosszúságban, majd cementes folyadékot fecskendeznek a repedésekbe, ami legalább 10-20 méterre eltávolítja a vizet az alagúttól. Tehát a módszert megtalálták, de amíg a víz folyik, nem lehet dolgozni. Ezért arra törekednek, hogy a vizet csőbe gyűjtsék, hogy ne szivárogjon több helyen. Hogy ez a folyamat, a teljes tömítés és lezárás meddig tart, nem tudják, jóslatokba sem szeretnének bocsátkozni, de amíg nem biztonságos az övezet, addig a bányát nem nyitják meg a látogatók és a kitermelésben dolgozók előtt – jelentette ki a műszaki igazgató. 

A július 23-án történt víz- és iszapbefakadást követően a bányát lezárták, az intézmény pedig folyamatosan jelezte, hogy várhatóan meddig tart ez az állapot. Múlt szerdán (július 27-én) jelezték, hogy műszaki okok miatt legalább vasárnapig zárva marad a bánya, pénteken pedig már azt közölték, hogy addig nem lesz látogatható a turisztikai és kezelőbázis, amíg a szállítási útvonalat nem sikerül biztonságossá tenni. 

Fotó: Plájás István (archív)