2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Színes, tartalmas programok a Marosszéki Lófuttatáson

Látványos lovas bemutatók, lóversenyek, érdekes gyerekprogramok, kézművesvásár, számos koncert, valamint István, a király rockopera – ez csupán néhány programpont, amiért érdemes lesz a hét végén Erdőszentgyörgyre látogatni. És ha már ott van az ember, nem szabad kihagyni a pénteken nyíló Rhédey-kiállítást sem. A péntektől vasárnapig zajló Marosszéki Lófuttatás programját kedden sajtótájékoztatón ismertették az erdőszentgyörgyi önkormányzat, valamint a Marosszéki Lófuttatás Egyesület képviselői. 

Pénteken délelőtt az állandó Rhédey-kiállítás megnyitójával kezdődik a háromnapos rendezvény- sorozat, a Rhédey-kastélyban berendezett kiállítóterek korhű berendezéssel és multimédiás megoldások révén elevenítik meg a történelmet. Az öt termet felölelő kiállítás összeállításában oroszlánrészt vállaló dr. Kinda István muzeológus rámutatott: 2017-ben indult az együttműködésük az erdőszentgyörgyi önkormányzattal, azzal a céllal, hogy a Rhédey-kastély emeletén egy-két termet rendezzenek be. 

Kinda István, Csibi Attila és Kádár László

Fotó: Átyin Kata


– Akkor még semmi tudományos információnk nem volt, azt sem tudtuk, hogy írják helyesen Claudia nevét, mint ahogy azt sem, hogy mikor született – fejtette ki dr. Kinda István. Ezért kutatásba kezdtek, amelyre a pénteken átadásra kerülő kiállítóteret is alapozták. – Nagyon sok téves, közbeszédben keringő információ érhető el az interneten, amelyeknek nincs valós alapja, ezért is készül a Rhédey-kiállítás, hogy ezen a helyen megalapozott és hiteles tájékoztatást találhassanak – tette hozzá. A kutatásban Fehér János néprajzkutató segédkezett dr. Kinda Istvánnak, így sikerült számos információt feltárni a Rhédey család történetéről. Stuttgartban előkerült Rhédey Claudia naplója is, az a 420 oldalas dokumentum, amit le szeretnének fordítani, és kiadnák kötet formájában is, hisz ez Erdőszentgyörgy, illetve az egész nemzet számára rendkívüli érték. A pénteki kiállításmegnyitóra olyan magas rangú vendégeket várnak, mint az angol, valamint a magyar nagykövet, a Németországot képviselő Brandenburg tartományi parlamenti képviselő, valamint a román kulturális miniszter. A délelőtti rendezvény zártkörű, viszont péntek délután 4 órától a nagyközönség előtt is megnyitják a kiállítóteret, szakemberek vezetik majd körbe a termeken a látogatókat. 

Délután az erdőszentgyörgyi Pad-dombon már kiállítják termékeiket a kézművesek, este pedig a Jakab Csaba & Band és a Kowalsky meg a Vega szórakoztatja a látogatókat. 

A Marosszéki Lófuttatás programja kapcsán Csibi Attila, Erdőszentgyörgy polgármestere elmondta, a szombat és a vasárnap a lóversenyekről, valamint a lovas bemutatókról szól majd, amelyek tavaly is igen népszerűek voltak a látogatók körében. Sikerült egy kuriózumnak számító lovas előadó csoportot, a a Győri Ördöglovasokat elhívni, tagjai több produkcióval lépnek fel a kétnapos rendezvény alatt. Mellettük a helyi, erdélyi fellépők is teret kapnak, a szovátai barantások, az Erdélyi Lovas Kaszkadőrök és Pászka Lehel íjász is látványos bemutatókkal várja a közönséget. A polgármester szerint egyre népszerűbb az angol telivér futam, hisz első alkalommal nagyon kevesen indultak, azonban idén már kilenc lovas nevezett be, ami nem meglepő, hiszen Erdélyben – több mint 60 év kihagyás után – Erdőszentgyörgyön futhatnak újra az angol telivérek. A szombat este fénypontjának a Nemzeti Lovas Színház előadása ígérkezik, az István, a király rockoperával lépnek színpadra. Szintén a szombati program részeként szervezik meg a Marosszéki Ízek főzőversenyt, amelyen a megye több önkormányzata rukkol majd elő a településük sajátos ízvilágát megelevenítő étkekkel. 

A lófuttatás kapcsán a sajtótájékoztatón jelen lévő Kádár László versenyigazgató hozzátette, eddig 12-en jelezték részvételi szándékukat a Marosszéki Lófuttatás futamon, 9-en indulnak az angol telivér futamon, és hatan mérik össze ügyességüket az idén újdonságnak számító Szent György-futamban. A versenyzők Székelyföld különböző pontjairól érkeznek. 

Vasárnap délelőtt elsősorban a gyerekeknek ígérnek tartalmas szórakozási lehetőségeket a szervezők, Peppino bohóc interaktív előadásra várja a legkisebbeket, a Győri Ördöglovasok csapata pedig bemutatja a Hamupipőke című lovas-zenés mesejátékot, emellett pónilovaglás, lufihajtogatás is lesz.