2020. április 5., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bállal, elmélkedéssel, imával és vacsorával

Nagy érdeklődés közepette, három programponttal ünnepelték Balavásáron a házasság hetét, hogy megerősítsék a házaspárokat: a kapcsolatot nem eldobni, hanem javítani kell.

Különleges feladatot kaptak a bálozó házaspárok, amit együttműködve kellett megoldaniuk
 (Fotó: facebook.com/Székely Ella)


 Február 9-én Tamás Gábor könyv- és lemezbemutatójával, koncertjével vette kezdetét a hatodik balavásári házasság hete, míg egy héttel később, múlt vasárnap délután Veress László marosszentgyörgyi református lelkipásztor Az idő című előadásával zárult. A lelkész arra hívta fel a figyelmet, hogyan kellene kihasználnunk azt és hogy használjuk az időnket Isten dicsőségére, az emberi élet hasznára.

 Előző nap, szombaton kosaras bálban ünnepelt 64 házaspár, de ez sem egyszerű táncmulatság volt, hanem a házasság hete idei mottójához – Csapatjáték szerelemmel – igazodott. Éjfélkor a párok különleges feladatot kaptak: egy kifeszített zsinórhoz kellett felsorakozniuk, egymással szemben állva egyik kezükkel megfogták a párjuk kezét, majd a szabadon maradt kézzel szalagokból csokrot kellett kötniük a zsinórra. Úgy kellett együtt dolgoznia a két kéznek, mintha egyetlen személyé lenne. A csokrok felkötése után a zsinórból a padlón egy hatalmas virágcsokrot alakítottak ki, jelezve, hogy mindannyian egy virágoskert részei. A feladattal azt próbálták tudatosítani, hogy az akadályok, korlátok ellenére a házasság csuszamlós talaján mint korcsolyázó pár kell haladni, együttműködve, kézen fogva, harmóniában, a feladatokat meg kell beszélni, a kapcsolaton dolgozni, javítani kell. A végén a házaspárok egy hatalmas kört alkotva, kézen fogva énekelték el sokadjára az Azért vannak a jó barátok című dalt, majd táncoltak a Nem tudok élni nélküled című dalra. Az éjszaka során tucatnyi értékesebb nyereménytárgyat is kisorsoltak, a tortától kezdve háztartási cikkekig.

  Nem kidobni, hanem megjavítani!

  A házasság hetét tizenhárom éve szervezik Magyarországon, a községben idén hatodjára csatlakoztak hozzá. A Balavásárért Egyesület húsz éve szervez kosaras bálokat, az utóbbi években ezt a házasság hetében tartják, hogy ezáltal is erősítsék a párok kapcsolatát. A mindig valamilyen jelentős üzenettel bíró program keretében első évben megépítették a házasság erős várát, majd a szélviharba került házasság hajóját mentették meg, csillagokat küldtek a házasok az égre Istenhez, napos és felhős váltakozó napokat idéztek, együtt kormányozták a párok a házasság hajóját – tudtuk meg Székely Ella szervezőtől. Azért is látták fontosnak ebbe bekapcsolódni, mert a házaspárok sok problémával szembesülnek, sok a válás is, de legalább ezeken a rendezvényeken fel tudják hívni a figyelmet, hogy a problémákat meg kell beszélni, közösen meg kell oldani, hiszen a házasság nem egy háztartási cikk, amelyet kidobunk, ha nem működik, a házasságot meg kell próbálni megőrizni, javítani rajta, hűek maradni egymáshoz, megtartani az esküt. Egy falu, egy közösség akkor működik jól, ha már a legkisebb sejtjében, a családban is jól mennek a dolgok.

 Székely Ella elégedetten nyilatkozta, hogy minden programon százan felül volt a résztvevők száma, és mindenkitől nagyon jó visszajelzéseket kaptak. Az egyesület 2014 óta szervez különböző tevékenységeket a balavásáriak minden korosztályának a báloktól kezdve a színházlátogatásig, és örömmel tapasztalják, lassan eljutottak oda, hogy a helyiek már igénylik is a tevékenységeket, törekszenek az értékek megőrzésére. A házasság heti programoknak azért is örül a szervező, mert jó látni, hogy mennyien számot tartanak a közösségre, együtt lenni a barátokkal, kikapcsolódni, feltöltődni, hiszen mindannyian taposómalomban élünk. Mindig örülnek azoknak, akik megjelennek a rendezvényeken, mert azok nem küszködnek gondokkal, ugyanis akinek nem működik a házassága, az nem megy közösségbe.

Nyárádszeredában is bekapcsolódtak

  Múlt héten a nyárádszeredaiak és környékbeliek is bekapcsolódtak a házasság heti rendezvényekbe. Múlt kedden Cosma István pszichológus, mentálhigiénés szakember tartott előadást az érdeklődőknek a középiskola dísztermében Építőkockák a családi kapcsolatokhoz címmel, míg szombaton a kolozsvári Fóris-Ferenczi Rita egyetemi oktató mutatta be könyveit. A Gondviselés segélyszervezet munkatársa, Kiss Zsuzsánna unitárius lelkész közösségi csoportot hozott létre, ahol a tagok egész héten át különböző feladatokat kaptak, amelyekkel párkapcsolatuk múltjára, egymás jellemzőire tekinthettek vissza, de olyan kérés is volt, hogy fogják kézen egymást, menjenek templomba, és imádkozzanak a házasságukért. A hét zárómozzanataként gyertyafényes vacsorával ünnepelhettek a házaspárok. 

 „Életünk és emberi kapcsolataink alapja a házasság és a család. Nem a piros lufiként kirobbanó Valentin-nap és a rá épülő hatalmas üzlet a mi ünnepünk, hanem ez a néhány nap, az elköteleződésen és kölcsönös szereteten alapuló házasság hete. Február 10-16. között figyeljünk tudatosabban a házasságunkra és arra az emberre, társra, akit egy életre választottunk” – állt a szervezők felhívásában.