2020. október 25., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A hazai vállalatok kapcsolódjanak be minél nagyobb számban az EU kereskedelempolitikájának újraszabása kapcsán szervezett tanácskozásba, javasolja Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője. Az uniós kereskedelempolitika kapcsán szervezett konzultáció november közepéig tart.

„A 21. században a világkereskedelem alapjaiban változott meg. Figyelembe kell vennünk, hogy a kereskedelem egyre mélyebben kapcsolódik a tagállamok nemzetbiztonságához. Úgy vélem, fontos, hogy minél több hazai vállalat vegyen részt az EU új kereskedelempolitikájának nyilvános konzultációján, amelynek határidejét az Európai Bizottság november 15-re módosította” – hangsúlyozta Winkler Gyula, az EP Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának (INTA) alelnöke, aki a kereskedelempolitika napja – Trade Policy Day – kapcsán szervezett eseményeken vett rész, amelyeken jelen volt az új kereskedelmi biztos, Valdis Dombrovskis is. 

Az EP-képviselő elmondta, az Európai Néppárt képviselőcsoportja kiemelt figyelmet fordít az uniós kereskedelempolitika megújítási folyamatára. Az ezzel kapcsolatos dokumentumot 2021 elején mutatják be. „Az uniós kereskedelempolitika felülvizsgálatára szükség van, a globális piacon tapasztalt kiszámíthatatlanság miatt is. Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború mindenkire kihat, az EU-ra is. Éppen ezért itt az ideje, hogy újragondoljuk prioritásainkat. A koronavírus-járvány rámutatott, melyek az európai értékesítési láncok sebezhető pontjai, ugyanakkor az is kiderült, hogy az új kereskedelempolitikát a nyitott, stratégiai autonómiaelképzelésre kell építeni. Csak így tudunk egyensúlyt biztosítani az unió által szorgalmazott szabadkereskedelem és a vállalataink védelmének szükségessége között, anélkül, hogy protekcionisták legyünk” – fejtette ki az INTA alelnöke. 

Winkler Gyula ugyanakkor rámutatott, hogy az európai intézményeknek el kell magyarázniuk az embereknek – jobban, mint valaha –, hogy a kereskedelempolitika hogyan hat ki a mindennapokra. „Szükség van arra, hogy az emberek erőteljesen támogassák az EU kereskedelempolitikáját. Éppen ezért kell elmagyarázni, hogy milyen fontos szerepe van a munkahelyteremtés, a közösségek jólétét illetően. Viszont azt is tudatosítani kell, hogy a szabadkereskedelmi egyezmények az EU különböző régióiban eltérő előnnyel és költséggel járnak. Vannak olyan országok és régiók, amelyeknek olyan a gazdasági berendezkedésük, hogy a szabadkereskedelmi egyezmények előnyeit ki tudják használni. De a valóság azt mutatja, hogy vannak olyan régiók is, amelyek esetében a költségek nagyobbak, mint a haszon. Ezek a költségek származhatnak adott ipari ágazatok átszervezéséből, a hagyományos iparágakból eltűnő munkahelyek miatt. Az EU-nak hatékonyabb támogatási módozatokat kell kidolgoznia, hogy a helyi gazdaságokat fellendítse és a közösségeket segítse az átmeneti időszakban” – jegyezte meg Winkler Gyula.

A kereskedelempolitika napját – Trade Policy Day – hat évvel ezelőtt kezdeményezte Winkler Gyula, ezen a napon évente tartanak rendezvényeket EP-képviselők, az Európai Bizottság szakemberei és a nemzetközi kereskedelem terén érintett szakemberek részvételével. 

Az új kereskedelempolitikával kapcsolatos nyilvános konzultációval kapcsolatos információkat az alábbi linken lehet elérni: https://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2020/july/tradoc_158866.pdf

Winkler Gyula EP-képviselő sajtóirodája