2022. október 3., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az egészségügyi alapellátáshoz való hozzáférésben segítenek

Ingyenes szemészeti vizsgálatban részesültek pénteken a marosvásárhelyi Băneasa utcában élő, hátrányos helyzetű közösség tagjai. A kezdeményezés a Divers Egyesület A város segít hátrányos helyzetű személyek ingyenes egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésével című projektjének a része. 

A Băneasa utcai hátrányos helyzetű közösségben mintegy százan élnek, zömében rossz körülmények között, túlzsúfolt lakásokban, az ő egészségi állapotuk javulásához szeretne hozzájárulni a Divers Egyesület a szóban forgó pályázat révén. Az augusztustól decemberig tartó projekt keretében legalább 50 személy egészségi állapotának és orvosi ellátási igényének a felmérésére kerül sor kérdőívezés útján, illetve legalább 25 kedvezményezettnek biztosítanak hozzáférést különféle, ingyenes egészségügyi szolgáltatásokhoz, szakorvosi vizsgálatokon vehetnek részt, valamint gyógyszerekkel és gyógyászati segédeszközökkel is támogatják őket. Pénteken, szeptember 16-án az egyesület Băneasa utcai közösségi központjában került sor az első ingyenes szemészeti szűrővizsgálatra Duna-Hajnal Júlia szemész szakorvos jóvoltából. A doktornő a helyszínen 46 személyt vizsgált meg, elsősorban kiskorúakat, illetve 11 felnőttet is. Több gyereket jegyzett elő további vizsgálatokra, és a felnőttek egy része számára szemüveget javasolt. Koreck Mária, a Divers Egyesület elnöke lapunk érdeklődésére elmondta, a projekt részeként elsősorban a gyerekeknek, de az ott élő betegeknek, kisnyugdíjasoknak is megpróbálnak segíteni abban, hogy hozzáférjenek különféle vizsgálatokhoz, olyanokhoz is, amelyek egyébként ingyenesen nem elérhetők. Augusztus óta például több mint ezer lej értékben biztosítottak számukra gyógyszereket, emellett preventív céllal egészségügyi állapotfelméréseket végeznek, orvosokat kérnek fel, hogy a helyszínen vizsgálják meg az ott élők egészségi állapotát. Fogorvosi szűrővizsgálatot is szeretnének, amelyre a gyerekeket várnák. Ugyanakkor a tervek szerint az elkövetkező időszakban általános orvosi felmérésre is sor kerül majd. A projektfelelős szerint kérdőívek útján próbálják felmérni, hogy az ottlakók mikor jártak utoljára orvosnál, illetve milyen szakorvosi ellátásra szorultak legutóbb. A hátrányos helyzetű közösség tagjai sok esetben nem rendelkeznek egészségügyi biztosítással, legtöbben nem is tudják, hogyan tudnak például előjegyzést kérni az amúgy ingyenesen is elérhető vizsgálatokra. A jellemző az, hogy csak akkor jutnak el orvoshoz, amikor már nagy a baj, szűrővizsgálatokon szinte egyáltalán nem vesznek részt. 

A projekt részeként ugyanakkor a Divers Egyesület egy egészségügyi mediátor rendelkezésére bocsát egy vérnyomásmérőt, hogy rendszeresen mérni tudja a nehezen mozgó betegek vérnyomását, beleértve azokat is, akik nem rendelkeznek egészségügyi biztosítással. 

A pályázatot a marosvásárhelyi önkormányzat a szociális igazgatóság által 25 ezer lejjel támogatta, a Divers Egyesület önrésze pedig 3 ezer lej. A projektben legaktívabban részt vevő kedvezményezettek különféle nyereményekben is részesülnek, amelyek gyümölcs- és zöldségcsomagokból, illetve egészséges életmódot biztosító termékekből állnak.


Fotó: Nagy Tibor