2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Maros megyébe látogatott dr. Nagy István, Magyarország agrárminisztere

A hét végén Székelyföldre látogatott dr. Nagy István, Magyarország agrárminisztere, aki, miután Oltszemen részt vett a III. Nemzetközi Fogathajtó Verseny megnyitóján, majd Csíkszeredában az Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny díjkiosztó ünnepségén, megyénkben a szovátai Maros közbirtokosság székhelyén tárgyalt vendéglátóival, utána pedig Sóváradon, a múzeum kertjében átadta az agrárvándorbölcsőt egy fiatal házaspárnak. Találkozott mások mellett az erdélyi gazdaszervezetek képviselőivel, gazdákkal, agrárszakértőkkel, szakoktatókkal, polgármesterekkel és politikusokkal is. 

Július 3-án, szombaton délelőtt Nagy István első Maros megyei állomása a szovátai Maros közbirtokosság székhelye volt, ahol a vendéglátók között volt Barabás Antal romániai mezőgazdasági államtitkár, Kolcsár Károly parlamenti képviselő, Kincses Sándor, a megyei állategészségügyi igazgatóság vezetője, Szabó Árpád, a Székelyföldi Gazdaszervezetek alelnök, Fazakas Miklós, az RMGE-Maros elnöke, a Sapientia EMTE képviselője, valamint környékbeli polgármesterek. A nem nyilvános beszélgetéseken elsősorban a magyar agrártárca és a romániai magyar agrárszervezetek, gazdák közötti együttműködési lehetőségekről tárgyaltak, arról, hogy az új uniós finanszírozási időszakban (2021–2027) milyen pályázati lehetőségek lesznek, ezeket miként használhatják ki, illetve, hogy miben tud majd konkrétan segíteni a magyarországi agrártársadalom a határon túliaknak. A miniszter elmondta, hogy a pályázati kiírásokról szóló uniós dokumentáció magyar nyelvű fordításában, annak az erdélyi gazdák rendelkezésére bocsátásában segít. Szó esett a már folyamatban levő agrártámogatások és programok folytatásáról, úgy mint a mezőgazdasági eszközvásárlások vagy beruházások finanszírozásáról, illetve a falugazdász-hálózat fenntartásáról, továbbá arról is, hogy miként lehet tapasztalatcseréket folytatni, az oktatási kapcsolatokat erősíteni egy magyar anyanyelvű agrár-szakközépiskola beindításával, felnőttképzések szervezésével. A gazdaszervezetekkel való tárgyalásokat követően megegyeztek abban, hogy az elkövetkezendő időszakban nem növelik a falugazdászok létszámát, hanem versenyképes jövedelmet biztosítanak nekik, és egy következő lépés lesz a hálózat igények szerinti bővítése. 

Fotó: Vajda György


A szovátai megbeszéléseket követően a miniszter és kísérete – Torda Márta, az Agrárminisztérium Kárpát-medencei együttműködésekkel foglalkozó főosztályvezetője, Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője, Sándor Tibor László, Magyarország Bukaresti Nagykövetségének gazdasági és környezetvédelmi attaséja – az RMGE Maros szervezet, a Sóváradi Gazdakör és Közművelődési Egyesület, a Dósa Grill és vágóhíd, az Erdélyi Pálinkaház és a Csegzi pincészet vendégeként a sóváradi falumúzeumban ünnepélyes keretek között átadta az agrárvándorbölcsőt egy fiatal, gyermekes házaspárnak. 

A múzeum kertjében Bíró Csaba, Sóvárad polgármestere, az RMGE-Maros alelnöke, Dósa Sándor, Kibéd elöljárója, több megyei gazdaköri vezető és tag fogadták. A vendéglátók Sóvárad polgármesterének vezetésével bemutatták a tájházat, mások mellett a múltbeli közösségi életről beszélgettek, párhuzamot vonva a mai gazdálkodási, közösségi lehetőségekkel. Ezután az eső miatt a miniszter az udvaron levő csűrben adta át az agrárvándorbölcsőt. A mozgalom célja a külhoni magyar, agráriumból élő, gyermeket váró családok támogatása. Fél évig olyan családhoz kerül a bölcső, ahol a fiatal szülők mezőgazdasági tevékenységből élnek, gyereket vállalnak, az itthon maradást választják. A mozgalom jelképe is tulajdonképpen, hogy érdemes a szülőföldön maradni, családot alapítani és gazdálkodni, mert van jövő – hangzott el az ünnepélyes átadáson. 

Nagy István miniszter az átadás előtt a bölcső formájából kiindulva, beszédében kiemelte, hogy amint a bölcső átöleli a babát, úgy övezi a szeretet őt a családban, a település és tágabb értelemben a magyar nemzet családjában is. „Így szeretnénk átölelni minden magyart szerte a nagyvilágban, hogy soha egy magyar kisgyerek se érezze azt, hogy egyedül van, hiszen egy nagy közösséghez tartozik. Ők lesznek azok, akik 10-20-30 év múlva továbbviszik a közösség terhét, meghatározzák a jövőjét, hiszen nem lehet tudni, kiből lesz polgármester, asztalos, tanító, földműves. A magyar kormány számára is fontos, hogy ha felnő a gyerek, találja meg a helyét és szerepét ott, ahol született, a 15 milliós nemzet tagjaként” – mondta a miniszter. 

A bölcsőt a Fazakas család legfiatalabb tagjának, Hunor Attilának a nevében szülei. Fazakas Miklós Attila és Fazakas Erika Klementina vették át. Az átadáson ott voltak a nagyszülők is, Fazakas Miklós, az RMGE-Maros elnöke, a büszke nagyapa az agrárközösségi élet szervezője is. 

„A kezdeményezéssel az itthon maradást, az összetartozást szeretnénk erősíteni, és azt az üzenetet tolmácsolni, hogy a kisgyerekek, az újszülöttek és családjuk nincs egyedül, egy közösség, egy teljes Kárpát-medence áll mellettük” – mondta a sajtónak az ünnepséget követően Fazakas Miklós elnök, majd hozzátette, gondjuk lesz arra is, hogy fél év után megfelelő helyre kerüljön a vándorbölcső. 

Az átadást követően Tatár Tibor helyi lelkipásztor áldotta meg a jelenlevőket, és Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészének rövid verses előadása zárta az eseményt.