2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Készülőben a Vásárhelyi Forgatag

Június 28-án a Vásárhelyi Forgatag szervezői a várban sajtótájékoztatót tartottak, ahol ismertették az idei fellépőket és programokat. Idén a Vásárhelyi Forgatagra augusztus 23. és 28. között kerül sor, fő helyszíne a vár, de a vasárnapi zárókoncert a főtéri színpadon lesz.


Fotó: Nagy Tibor (archív) Molnár Imola, az esemény programfelelőse elmondta, hogy az idei Forgatag három alappillérre épül. Ezek közül az első (ami egyben az újítás is), hogy megpróbálják közelebb hozni a fiatalokhoz az eseményt. Ezalatt azt a tinédzser korosztályt értik, amelynek a megszólításával rengeteg eseményszervező küzd, leszámítva a zenei fesztiválokat. Éppen ezért a Forgatag szervezői is arra gondoltak, hogy a fiatalokat olyan zenei programokkal és bulikkal próbálják elérni, amelyek egy fesztiválon is megtalálhatók. Molnár Imola kiemelte, hogy az idei Forgatagon egy bulisátrat is felállítanak. A szórakozás mellett viszont a nappali tevékenységbe is megpróbálják bekapcsolni a tinédzsereket, ennek érdekében olyan beszélgetéseket szerveznek, amelyek a fiatalok számára is érdekesek lehetnek. Az idei Forgatagon lesz beszélgetés a kábítószer-fogyasztásról, a fiatalok körében megjelenő bántalmazásról, azaz a bullyingról, a globális felmelegedésről, de a fiatalok társadalmi szerepvállalása is terítéken lesz.

 A Vásárhelyi Forgatag programjainak második pillére az általános programok, avagy a Programkavalkád, ahogyan a szervezők elnevezték. Ezzel mindenkit igyekeznek megszólítani. Idén is lesz Egészség Forgatag, Családi Csicsergő Forgatag, ahová mind a gyermekeket, mind pedig a szülőket várják. Molnár Imola kiemelte, hogy szem előtt tartják azt is, hogy mind a szülők, mind pedig a gyermekek külön-külön is részt vehessenek a programpontokon. Emellett idén is megszervezik a Sport Forgatagot, valamit számos kulturális programmal is várják az érdeklődőket. Utóbbiakra nemcsak a várban, hanem a város különböző kulturális intézményeiben is, amelyekkel az évek során és az idén is együttműködnek a szervezők. Molnár Imola kiemelte a kulturális intézmények közül mint állandó partnert a Maros Megyei Múzeumot, a Teleki Tékát, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházat, a Maros Művészegyüttest, az Erdélyi Hagyományok Háza Hálózatot, továbbá hozzátette, hogy az idei Forgataghoz a Spectrum Színház is csatlakozik.


Fotó: Karácsonyi Zsigmond A harmadik pillérje a Forgatag programjainak a koncertek. Az idén is csütörtöktől vasárnapig tartanak, a központi helyszín a vár lesz. A programfelelős az előadók közül megemlítette a 4S Street zenekart, a Punnay Massifot, az Apostol együttest, a Compactot, valamint kiemelte, hogy a Forgatag záróeseményén, amely a főtéren lesz, a Beatrice és Ákos fog fellépni.

 Az idei Forgatag esetében a főszervező személye is újdonság, a tisztséget Jakab Orsolya tölti be, aki saját bevallása szerint a határidők és a táblázatok embere, így feltett célja, hogy minden pontosan meg legyen szervezve. A főszervező kiemelte, hogy a kerekasztal-beszélgetések közel állnak a szívéhez, hiszen ezelőtt kilenc évvel ő indította el ezt a programpontot. Jakab Orsolya szerint fontos a Forgatagon marosvásárhelyi témákról is beszélni. Az idei eseményen viszont egyfajta nyitás is tetten érhető a kerekasztal-beszélgetések tekintetében, hiszen olyan formabontó témákat is be szeretnének hozni, amelyek a fiatalok körében is érdeklődésre tartanak számot. Jakab Orsolya kiemelte, hogy azt szeretnék, hogy a Forgatag ez évben is a családok és a közösség találkozóhelye legyen.

 A Vásárhelyi Forgatag mögött álló Marosvásárhelyért Egyesület ezelőtt tíz évvel éppen azért jött létre, hogy egy megfelelő keretintézmény legyen az eseménynek. Szente Katalin, a Marosvásárhelyért Egyesület elnöke elmondta: úgy vélik, rendkívüli teljesítmény az, hogy tíz év után továbbra is meg tudják szervezni a Vásárhelyi Forgatagot. Külön öröm számukra, hogy évről évre több tízezer ember vesz részt az eseményen, és meg tudják tölteni a tereket. A Marosvásárhelyért Egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy az is egy fontos feladat, hogy kineveljék azokat, akik majd át fogják venni a szervezői stafétát.