2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A könyv éve Székelyudvarhelyen rendezvénysorozaton

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiadványai is jelen lesznek A könyv éve Székelyudvarhelyen elnevezésű könyves rendezvényen. A Nagy-Küküllő-parti város Sétaterén tartandó könyvvásár augusztus 26–29. között, csütörtöktől vasárnapig zajlik, és kiváló programokat, könyvbemutatókat, illetve könyvekhez kapcsolódó beszélgetéseket kínál az olvasni szerető, kikapcsolódni vágyó közönségnek.

Hargita Megye Tanácsa Székelyudvarhelyen működő kulturális intézménye több éve jelentet meg különféle kiadványokat. Az intézmény standján az érdeklődők megtalálják a vidék hagyománya, néprajza, helyismerete és történelme tudomány-népszerűsítő köteteit. A székelység története immár több nyelven is kötelező olvasmány minden korosztály számára, a népi élettel kapcsolatos tudnivalókat a szakemberek írásai révén ajánlják, a fotóalbumok e vidék szépségeit jelenítik meg, az Örökségünk 2014-ig megjelenő folyóiratai gazdag helytörténeti, néprajzi olvasmányt kínálnak, és gyűjtők számára az egész sorozatot ajánlják. A legújabb kiadványok közül itt van a Virágvers, kutyatánc című gyermekverskötet és a Gyertek haza, ludaim című, udvarhelyszéki gyermekjátékokat bemutató könyv, a Szikonyország eltűnőben? Életmód és mentalitás, népszokás és játék Sóvidéken című kötet dr. Barabás László néprajzi írásaival. 

Meglepetéseket is tartogat a Forrásközpont kiadója: megvásárolható Sándor Zsigmond Ibolya Lelkek tárháza című, Székelykeresztúr múltjáról szóló tanulmánykötete vagy Nyitott szemmel címmel P. Buzogány Árpád szólásgyűjtése a Gagy mentéről. A meghívott szerzők e kiadványok kapcsán folytatnak eszmecserét, ezáltal is közelebb hozva az emberekhez az olvasás és az így szerzett tudás értékét: vasárnap, augusztus 29-én 17 órakor a nagyszínpadon, illetve 18 órától az irodalmi kávézóban P. Buzogány Árpád művelődésszervező Bartalis Izabella menedzserrel és Sándor Zsigmond Ibolya muzeológussal beszélget.

Végezetül még néhány könyvcímet kiemelve: A székelység története, Csíki olvasókönyv, Több szem többet lát, Helytörténet és világtörténet, Jelképek a Székelyföldön, Orczád verítékével… – Kovács Piroska Máréfalva-monográfiája, Udvarhelyszéki olvasókönyv, Székelyföldi népviseletek képeslap- gyűjtemény, Másfél évtized képesszenciája (fotóalbum) és sok-sok más értékes könyv várja az érdeklődőket a Hagyományőrzési Forrásközpont könyves standján csütörtöktől vasárnapig A könyv éve Székelyudvarhelyen rendezvénysorozaton.