2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Módosítanák a medvetörvényt

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke munkamegbeszélést tartott polgármesterekkel és a megyei tanács szakembereivel. Az ún. medvetörvénnyel kapcsolatban általuk megfogalmazott javaslatokat összesítették, és a múlt hét elején eljuttatták Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterhez.  


Fotó: Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Az átiratban Péter Ferenc tájékoztatta a minsztert arról, hogy a medvék az utóbbi időszakban Maros megyében is gyakrabban látogatnak lakott településekre.  Szovátán megszokottá vált a nagyvad jelenléte, ami félelemben tartja a lakókat és a turistákat is. Csökkenhet a fürdőváros látogatottsága, ami visszaveti a város gazdasági fejlődését is.  

A Maros Megyei Tanács szakemberei, konzultálva a települések polgármestereivel, néhány javaslatot fogalmaztak meg, amelyek alkalmazása hatékonyabbá teheti a veszélyes medvék azonnali eltávolítására vonatkozó sürgősségi kormányrendelet gyakorlatba ültetését. Három fontos javaslatot tettek. Amint korábban is írtuk, a jogszabály nem vonatkozik a kültelkekre, de vannak olyan urbanizált területek, például utcák, telkek, tanyák, emberlakta települések, ahova rendszeresen bejár a medve. Kelemen Márton, az elnöki kabinet tanácsadója elmondta, a találkozón jelezte az egyik polgármester, hogy a községhez tartozik egy olyan falu, amely külterületen van. Amennyiben ott megjelenik a medve, nem tudnak intézkedni. Az a tapasztalat, hogy ezt a helyzetet úgy rendezhetik, hogy felújítják az általános területrendezési terveket (PUG), de ez a folyamat évekig is eltarthat, így egyszerűen a jogszabályt a kültelkekre is alkalmazhatóvá kellene tenni. (Sz.m.: tudomásunk szerint a beltelken történő intézkedést egy, a jogszabály szerint megalakított bizottság hozhatja meg, élén a polgármesterrel, aki felel az intézkedésért. A jogszabályban annak is kellene szerepelnie, hogy a kültelkek esetén milyen bizottság és ki vállalja át a polgármester hatáskörét.)

A másik javaslat az volt, hogy a lakott területen észlelt medvéket előzetes engedély nélkül lehessen befogni. Kelemen Márton szerint ugyanis a jogszabály kivételt képez a természetvédelmi területekre vonatkozó 57/2007-es sürgősségi kormányrendelet alól, így a medvék altatására nem kell előzetes engedély. Ez nem vonatkozik a befogásra, csapdázásra. A tanácsadó szerint felelősségteljesen csak úgy lehet lakott területen altatni a medvét, ha befogják, hiszen így kevésbé lehet ártalmas a lakókra vagy a bizottság helyszínen levő bármely tagjára. Így csupán azt kérelmezték, hogy előzetes engedélyeztetés nélkül lehessen befogni a nagyvadat. Kérdésünkre tisztázta azt is, hogy az altatásra használt puskához nem kell fegyverviselési engedély. Be kell jegyeztetni a fegyvert, de ez esetben az eljárás egyszerűbb, így – amennyiben igénylik az állatorvosok –, egyszerűsített eljárással beszerezhetik az engedélyt. 

A polgármesterek, szakemberek harmadik észrevétele, hogy a medvék elaltatására vonatkozó fejezet nincs eléggé részletesen kidolgozva. Nincs például egy jóváhagyott, altatásra vonatkozó protokollum, illetve hiányos a medvék elaltatására használható gyógyszerek listája is. Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság által összeállított lista nem tartalmazza a szakemberek által leggyakrabban használt szert. Sürgős és fontos tehát a gyógyszerlista kibővítése és egy altatási protokollum elfogadása.  

A levélhez csatolták azt a protokollumjavaslatot is, amelyet dr. Borka Vitális Levente, az ezen a területen a legnagyobb tapasztalattal rendelkező állatorvos dolgozott ki. 

Kelemen Márton végül elmondta: tudomása szerint folyamatban van a sürgősségi beavatkozás esetére szükséges protokollumok megkötése állatorvosokkal. Egyes helyi közigazgatási egységek már megtették a lépéseket, megkötötték a szerződéseket, mások még tárgyalnak az állatorvosokkal.  

A szakértő azt is elmondta, hogy nemsokára beáll az ún. hiperfágia időszaka, amikor a medvék előkészülnek a téli álomra, és ilyenkor raktározzák  el szervezetükbe az ehhez szükséges tápanyagot, így gyakrabban fognak lejárni a termőföldekre. Várhatóan ebben az időszakban több lesz a vadkár is, reméli, hogy megfelelő elővigyázatossággal és most már a törvény adta lehetőségekkel élve kevesebb lesz a medvetámadás.