2021. október 17., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A WHO szerint

Tízheti folyamatos csökkenés után ismét nőni kezdett Európában a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma – jelentette be csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója, a járvány újabb hullámának veszélyére figyelmeztetve.

A WHO szerint, ha így haladunk tovább, elkerülhetetlen az újabb, akár ősznél korábban érkező járványhullám, és ezért elsősorban az Európa-bajnokság a felelős. 


A német belügyminiszter felelőtlennek nevezte az UEFA-t

Azon túl, hogy tízezrek ülnek a lelátókon (bár Budapesten kívül sehol sem engedélyezték a telt házat), a kocsmai meccsnézések és a buszon összeverődött tömegek is kedveznek a vírusnak – idézte a WHO-t a 444. 

Horst Seehofer német belügyminiszter felelőtlennek nevezte az UEFA-t, amiért a delta variáns terjedése közben engedélyezi a gyülekezést – írja a lap. Azt is mondta, hogy kereskedelmi szempontok vezérelhetik őket. A futballszövetség viszont állítja, mindenben megfelelnek a helyi előírásoknak. 


Hans Kluge: a múlt héten 10 százalékkal nőtt az újonnan regisztrált fertőzések aránya

Sajtótájékoztatóján Hans Kluge elmondta, hogy a múlt héten 10 százalékkal nőtt az újonnan regisztrált fertőzések aránya, a növekedést pedig az utazásokkal, összejövetelekkel és a társadalmi távolságtartásra vonatkozó korlátozások enyhítésével magyarázta. Hozzátette: a kontinensen elkerülhetetlen a járvány újabb hulláma, ha az emberek fegyelme lanyhul.

A fokozottabban fertőzőképes, először Indiában azonosított vírusmutációt már Európa több országában azonosították, a variáns okozta megbetegedések miatt pedig néhány helyen ismét szigorítottak a járványügyi rendelkezéseken. 


Az európaiak csupán 24 százaléka kapta meg valamelyik vakcina mindkét dózisát

A WHO részéről kiemelték azt is, hogy augusztusra a járványügyi korlátozások nagy részét várhatóan feloldják, jóllehet a térségben élők jelentős része erre az időre még mindig nem lesz teljesen beoltva.

A világszervezet adatai szerint a kontinensen élők csupán 24 százaléka kapta meg valamelyik vakcina mindkét dózisát, az idős lakosság fele, valamint az egészségügyi dolgozók 40 százaléka pedig továbbra sincs megfelelően védve.

„Ilyen számok mellett a pandémia még korántsem ért véget. Hiba lenne az ellenkezőjét feltételezni”– szögezte le Kluge. (Forrás: Euronews)

Illusztráció – index.hu