2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

MaStart

A St. Georgius Club és a cégek.ro MaStart címmel erdélyi magyar startupok és kezdő vállalkozások, illetve civil szervezetek számára hirdet versenyt. A MaStart verseny legfontosabb célja, hogy az erdélyi magyar fejlesztések elsőként hazánkban érvényesüljenek. Ennek elősegítésére a verseny és az azt követő program biztosítja a fejlesztések optimalizálásához szükséges kapcsolati háló és tőke megteremtésének a lehetőségét. A verseny szeptember 23–24-én lesz a Kultúrpalotában.

Szathmáry Zsolt az esemény sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy a St. Georgius Club ismét segíteni szeretne a vállalkozások fellendítésében. Bár az elmúlt másfél évben nem tudtak annyi programot szervezni, a Clubnak több olyan tevékenysége volt, amelyen egy adott szervezet belső munkáját fejlesztették. 

Idén pedig rövid, gyors találkozókat szerveztek vállalatvezetőknek, ahol 10 perc alatt konkrét üzleti ajánlatokról tudtak tárgyalni a résztvevők. Szathmáry Zsolt beszélt a Székelyföld gazdasági stratégiáról is, amelynek célja, hogy olyan működő terveket ültessenek gyakorlatba, amelyek hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a három megye (Maros, Hargita, Kovászna) felzárkózzon. Ebből a megfontolásból is idén ősszel a St. Georgius Club a fiatalokra fekteti a hangsúlyt. Őket szeretnék felkarolni, hiszen tőlük függ a jövő gazdasága. A tervek szerint több mint 100 cégvezető fogja felkarolni a fiatalokat, és megosztják velük a tapasztalataikat. 

Ez egy olyan lehetőség lesz, amit a mostani vezetők 25-30 évvel ezelőtt nem kaptak meg. Szeptemberben lesz a vállalkozói hét és a II. Kárpát-medencei vállalkozói konferencia, amelynek része lesz a MaStart is. A versenyzőket egy öttagú szakmai zsűri fogja értékelni. Szathmáry Zsolt zárásképpen elmondta, hogy jövőre azt tervezik, hogy kétnyelvűre bővítik a versenyt, méghozzá olyan formában, hogy mindenki a saját anyanyelvén mutathassa be az üzleti tervét. Fontos minden ötlet meghallgatása, örvendeni kell a fiatal vállalkozóknak, meg kell adni Marosvásárhelynek és Maros megyének a fejlődési lehetőséget, hiszen csak így lehet gazdasági szempontból előre lépni – fogalmazott a St. Georgius Club vezetője.

Markó Orsolya elmondta, hogy a MaStart versenyt azért hívták életre, hogy segítsék a kezdő vállalkozásokat és vállalkozókat abban, hogy ne veszítsék el a motivációjukat. A fiatalokat, a 18–35 év közötti korosztályt szólítják meg, illetve azokat a vállalkozásokat és civil szervezeteket, amelyek nem idősebbek 3 évnél. Maga a verseny két szegmensből áll: az egyikre a már létező jogi személyeket várják, a másik pedig egy ötletverseny, ahol olyan magánszemélyek jelentkezését várják, akiknek van egy jó ötletük. Utóbbi esetében a verseny nyertesei lehetőséget kapnak arra, hogy saját vállalkozást indítsanak, és ebben segítséget is kapnak. Ezt követően bekerülnek egy mentorprogramba, és remélhetőleg egy évvel később ők is versenyezni fognak a nagy MaStarton. A verseny tekintetében fontos kiemelni, hogy nem pályázatról van szó, de azt szeretnék, hogy a versenyhelyzet a lehető legjobbat hozza ki a résztvevőkből, és minél innovatívabb megoldások szülessenek, legyen szó új kereskedelmi lánc elindításáról vagy akár digitális átállásról, de zöld- és smartötleteket is keresnek. A verseny fődíja 20.000 lej, a második helyezett 15.000 lejben részesül, míg a harmadik helyezésért 10.000 lej jár. A szervezők reményüket fejezik ki, hogy a cégek, illetve civil szervezetek tulajdonosai megtalálják a módját annak, hogy fejlesztésre költsék a nyereményt. A pénznyereményen kívül a versenyzőknek lehetőségük lesz bemutatni az ötletüket, ezenkívül a szervezők elhívnak néhány befektetőt is, akik érdekeltek lehetnek abban, hogy támogassák a fiatalokat. A szervezők meg szeretnék mutatni, hogy nem csak a „vén rókáknak” van helye az üzleti életben, hanem a fiataloknak is ott a helyük. A verseny kabalája a Startonauta, amivel azt szeretnék jelképezni, hogy a startupok esetében a határ a csillagos ég. Erre visszaigazolás az is, hogy egyre több területről érdeklődnek a verseny iránt. 

A regisztrációval és a versennyel kapcsolatos minden információ megtalálható a www.mastartverseny.com honlapon, illetve kérdéseket is lehet feltenni a mastartverseny2021@gmail.com e-mail-címen.

Szathmáry Zsolt és Markó Orsolya