2021. május 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Újabb óvintézkedések várhatók

A prefektúra által kiadott közlemény szerint Marosvásárhelyen a fertőzési arány elérte a 4 ezreléket, így a város bekerült az ún. piros zónába. Ennek ellenére, Mara Togănel prefektus közleménye szerint, a hétvégén még nem lépnek életbe a piros övezetben levő településekre vonatkozó szigorító intézkedések. 

A megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szombaton ülésezik és dönt arról, hogy a jövő hét elejétől milyen óvintézkedéseket, szigorításokat alkalmaznak a megyeszékhelyen. 

A négy ezreléket meghaladó fertőzési arány esetén a kijárási tilalom hétvégén 20 órától érvényes. A kereskedelmi és szolgálatóegységek hétvégeken 18 órakor bezárnak, a gyógyszertárak, benzinkutak, futárszolgálatok, valamint a 9 ülőhelynél többel rendelkező járműveket közlekedtető szállítók, a 2,4 tonnánál nagyobb tehersúlyú teherszállítók kivételével, az említettek esetén is az egészségvédelmi szabályok kötelező betartásával. Továbbá felfüggesztik a zárt terekben a sport- és fitnesztevékenységeket. 

A Maros Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség erre vonatkozó határozattervezetét április 10-én, szombaton tűzi napirendre a bizottság, és a 348/2021-es kormányrendelettel utólag módosított és kiegészített 293/2021-es kormányhatározat alapján 14 napig alkalmazzák. Ennek lejártával a bizottság újra elemzi a helyzetet, és dönt az óvintézkedések megszüntetéséről vagy meghosszabbításáról. Mint ismeretes, az említett kormányrendelet alapján a megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) településenként naponta elemzi a fertőzések számát, és 24 órával az intézkedéshozatal előtt a megyei bizottság elé terjeszti, amelynek 48 órán belül kell döntenie a megfelelő óvintézkedések bevezetéséről – áll a prefektúrának a Népújsághoz elküldött közleményében.