2020. április 5., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A szerbek elleni papírforma-győzelemmel fejezte be a csoportkört a magyar válogatott a Duna Arénában a vízilabda-Európa-bajnokság női tornáján. Bíró Attila együttese vasárnap a torna egyik leggyengébb csapata, a szerbek ellen nyert 27-0-ra. 

A szövetségi kapitány sorokat cserélt az első két negyed között, az egyetlen közös nevező Vályi Vanda volt, aki végig a vízben volt a nagyszünetig. A két sor különcsatájának állása döntetlen volt a félidőben, amikor 10-0-t mutatott az eredményjelző.

A fordulás után Máté Zsuzsanna maradt benn a sorcserénél, a szerbek egyre jobban elfáradtak, így még kevesebb lehetőségük volt gólt szerezni. A zárófelvonásban sem változott a játék képe, ahogyan a férfiak szombaton – 26-0 Málta ellen –, úgy most a nők is „lenullázták” ellenfelüket, ami rendkívül ritka a vízilabdában. Érdekesség, hogy a magyar női válogatott Európa-bajnokságon legutóbb 1991-ben tudott így nyerni, akkor a görög együttes volt a szenvedő fél (10-0).

A magyarok a mai negyeddöntőben a franciákkal találkoznak, várható sikerüket követően pedig a világbajnoki ezüstérmes spanyol és a görög csapat párharcának továbbjutójával csapnak össze. Az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalon egyetlen tokiói indulási jog szerezhető meg. Az európai csapatok közül ez csak a spanyoloknak van meg, azaz a magyarok csak aranyéremmel juthatnak ki erről a tornáról az olimpiára.

Vanja Lazic szerb kapusnak nem sok lövést sikerült hárítania a budapesti vízilabda-Európa-bajnokság női tornájának csoportkörében játszott Magyarország – Szerbia mérkőzésen a Duna Arénában 2020. január 19-én

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt


Jegyzőkönyv

Női vízilabda-Európa-bajnokság, csoportkör, 5. forduló: Magyarország – Szerbia 27-0 (5-0, 5-0, 9-0, 8-0)

Budapest, Duna Aréna, vezette: Blanchard (francia), Nicolosi (olasz).

Gólszerzők: Gurisatti 7 gól, Szilágyi 5, Keszthelyi 4, Parkes 3, Garda, Rybanska, Gyöngyössy 2-2, Leimeter, Vályi 1-1.

Magyarország: Gangl – Vályi, Szilágyi, Rybanska, Illés, Gurisatti, Parkes – cserék: Garda, Keszthelyi, Máté, Leimeter, Gyöngyössy, Kasó (kapus).


Mestermérleg

Bíró Attila szövetségi kapitány: „Mindenképpen örömteli, hogy a csapat rendkívül jó, nézőcsalogató, szórakoztató játékkal tudott nyerni. Az Európa-bajnokság azonban csak most kezdődik igazán, a legfontosabb, hogy védekezésben tovább fejlődjünk, támadásban pedig az eddigieknek megfelelően minél kevesebb hibát kövessünk el.”


Eredményjelző

Női vízilabda-Európa-bajnokság, csoportkör, 5. forduló:

* A csoport: Szlovákia – Horvátország 9-7, Görögország – Oroszország 7-12, Szerbia – Magyarország 0-27.

A csoport végeredménye: 1. Magyarország 15 pont, 2. Oroszország 12, 3. Görögország 9, 4. Szlovákia 6, 5. Horvátország 3, 6. Szerbia 0.

* B csoport, 5. forduló: Olaszország – Franciaország 18-6, Németország – Izrael 3-10, Spanyolország – Hollandia 6-10.

A csoport végeredménye: 1. Hollandia 15 pont, 2. Spanyolország 12, 3. Olaszország 9, 4. Franciaország 6, 5. Izrael 3, 6. Németország 0.


A negyedöntő programja

15.30 óra: Szlovákia – Hollandia

17.00 óra: Oroszország – Olaszország

18.30 óra: Görögország – Spanyolország

20.00 óra: Magyarország – Franciaország