2019. december 12., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Új termelőcsarnokot avatott az Aages

Ötödik termelőcsarnokát avatta fel kedden a Marosszentgyörgy ipari övezetében működő Aages cégcsoport. A 165 alkalmazottat foglalkoztató, indukciós hevítőberendezéseket tervező és gyártó vállalat a bővítést követően várhatóan további szakembereket alkalmaz. A befektetőket, cégeket az önkormányzat gyors ügyintézéssel, az ipari övezet út-infrastruktúrájának és közműhálózatának korszerűsítésével segíti. 

A Maros Megyei Tanács elnöke, Péter Ferenc, Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere, a bukaresti tőzsde képviselője, Ileana Botez, valamint üzletemberek, részvényesek jelenlétében avatták fel az Aages cégcsoport képviselői a vállalat ötödik termelőcsarnokát. Molnár Gábor, az Aages igazgatója köszöntötte a résztvevőket, hangsúlyozva, hogy jó szakemberekkel, kitartással és egy kis szerencsével itthon is lehet boldogulni, vállalkozni. A cégalapítás kezdeteiről is beszélt, arról, hogy a bukaresti elektrotechnikai kutatóintézet vásárhelyi fiókjaként működő cégből egy csoport kutatómérnök miként hozta létre 1990-ben az Aages vállalkozói csoportot, amely 1991-ben alakult korlátolt felelősségű társasággá. Kezdetben Marosvásárhelyen, a Brăila (volt Knöpfler Vilmos) utcában bérelték a templom épületét, amelyet átépítettek, úgy alakítva át, hogy alkalmas legyen a cég működésére. Amikor a munka több lett, újabb berendezésekre volt szükség, új helyet kellett keresniük a cégnek. Marosszentgyörgyön találtak megfelelő telephelyet, az ipari övezetben.

Fotó: Antalfi Imola

„Kevés olyan fémtermék van, amelyik az előállítás valamely szakaszában ne találkozott volna indukciós hevítéssel. Az öntéshez, az öntvényekhez, az autó- és egyéb gépalkatrészekhez, amit melegen munkálnak meg, indukciós hevítés kell, a végterméket pedig jól meg kell edzeni. Főleg exportra szállítunk a gépgyártó iparnak, termékeinket jelenleg 25 ország vállalatai vásárolják meg, és reméljük, a jövőben nőni fog üzleti partnereink száma” – nyilatkozta a Népújságnak Molnár Gábor. A kedden felavatott új csarnok lehetővé teszi, hogy az eddigi tevékenységüket bővítsék, a gyártási folyamatot optimalizálják.  Az igazgató elmondta, a cégcsoportnak hazai és külföldi (németországi, svájci) részvényesei vannak, jelenleg 165 személyt foglalkoztat, és bármikor alkalmaz jó szakembereket, gépészeket, mérnököket. Úgy vélte, jó, ha a vállalat növekszik, bővül, de csak olyan mértékben, hogy e növekedést fenn lehessen tartani, lehessen ellenőrizni. „A fenntartható növekedés a célunk, ezt tűztük ki még 1990-ben, amikor ez nem volt ilyen divatos szó” – nyilatkozta. 

A csarnokavatón Péter Ferenc megyei tanácselnök, Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere, Radu Ciorbea, a cégcsoport egyik részvényese, illetve a bukaresti tőzsde képviselője, Ileana Botez is gratulált, és további sikereket kívánt a vállalatvezetésnek. 

Sófalvi Szabolcs polgármester lapunknak elmondta: fontosnak tartja, hogy minél több beruházó megtelepedjen a községben, hiszen az európai uniós pályázatok előbb-utóbb lejárnak, a települést pedig az itt működő üzemek, profitorientált vállalatok fogják fenntartani a közvetett vagy közvetlen módon befizetett, különféle adókból. Hangsúlyozta, főleg az okoz örömet neki, hogy az Aages több mint 150 embernek ad munkát, és ezzel a fejlesztéssel várhatóan még 50-100 munkahely jön létre, újabb személyeket fognak alkalmazni. Ez pedig olyan lehetőség, ami visszatarthatja a fiatalokat attól, hogy külföldre menjenek. Az önkormányzat a községbe megtelepedő befektetők számára területet ugyan nem tud biztosítani, mert nincs, de támogatja az ipari övezet fejlődését a gyors ügyintézéssel, az útinfrastruktúra, közműhálózat  korszerűsítésével.